Business Internaţional

Predicţie sumbră pentru China în 2024: Ţara va continuă să piardă teren în faţa SUA. „Guvernul de la Beijing poate continua acestă piesă de teatru, însă nu va reuşi să păcălească pieţele internaţionale”

Predicţie sumbră pentru China în 2024: Ţara va...

Autor: Valeriu Dănilă

04.01.2024, 19:33 1428

Mulţi observatori din China continuă să creadă în cifrele partidului conform cărora creşterea economică este de 5%, scrie Ruchir Sharma într-un editorial pentru FT.

Întrebat de ce Beijingul nu ia măsuri mai agresive pentru a salva o economie care se clatină, răspunsul de la factorii de decizie chinezi este, ei bine, rata de creştere oficială este în regulă, de ce să luaţi mai multe măsuri?

Preşedintele Xi Jinping vrea că ţara sa să depăşească SUA, devenind economia dominantă mondial în termeni nominali, oficialii chinezi urmărind neurmărind şi progresul în termeni de paritate a puterii de cumpărare aşa cum fac economiştii occidentali.

În termeni nominali economia chineză este acum la 66% din PIB-ul SUA, în scădere de la 76% în 2021. Măsuri de stimulare agresivă ar putea slăbi moneda accentuând şi mai tare decalajul deoarece PIB-ul se măsoară în dolari americani. Astfel, este mai bine pentru guvern să se prefacă că ţara nu se scufundă economic.

Însă, investitorii globali privesc dincolo de acest nonsens, continuând să îşi reducă expunerea în China. Investiţiile străine directe în ţară au intrat pentru prima dată pe teritoriu negativ. Guvernul de la Beijing poate continua acestă piesă de teatru, însă nu va reuşi să păcălească pieţele internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO