Business Internaţional

Prăbuşirea Irlandei trăită de oamenii de rând: de la 1.100 de euro pe săptămână în timpul boom-ului, în stradă fără adăpost

05.12.2010, 23:53 33

Mărirea şi decăderea Irlandei, supranumită în perioada de boomeconomic drept "tigrul celtic", se reflectă la o scară mult maimică în soarta unui om. Malcolm Quigley avea o casă şi câştiga1.100 de euro pe lună. Acum este şomer şi trăieşte printre gunoaie,scrie The Guardian.

Totul a început în momentul adâncirii recesiunii economice înIrlanda, ţară care a fost nevoită să apeleze la un împrumut externpentru a evita colapsul. Quigley, 38 de ani, lucra pentru ocompanie de securitate ce păzea locurile în care erau amplasateanumite clădiri, de exemplu magazinul Argos din cadrul centruluicomercial Liffey Valley.

Dacă în perioada în care Irlanda era supranumită "tigrul celtic"el câştiga până la 1.100 euro săptămânal, actualmente Quigley estenevoit să-şi aştepte rândul la centrul pentru cei fără adăpostTallaght Homeless pentru a putea face o cerere pentru un loc demuncă prin intermediul internetului. Malcolm Quigley afirmă că "înultimele două luni am scris la 17 angajatori diferiţi, însă amprimit un singur răspuns, care era negativ".

În momentul în care firmele de construcţii au început săînregistreze pierderi, compania pe care Malcolm Quigley o deţinea aînceput să piardă din contracte, urmând la scurt timp să intre înlichidare. După doi ani de şomaj, situaţia s-a înrăutăţit şi peplan personal, Quigley s-a separat de partenera sa de viaţă şi apărăsit casa din Mountmellick. Irlandezul s-a întors în Tallaghtfără loc de muncă şi suferind de depresie.

În prezent, "acasă" reprezintă pentru Quigley un cort amplasatla subsolul unui bloc de apartamente în sud-vestul capitaleiirlandeze, împrejurimile trădând o situaţie dezolantă. Irlandezuleste nevoit să supravieţuiască în mizeria cauzată de resturi demâncare, sticle de băutură, alimente aflate în descompunere înfolii de staniol şi seringi ale celor care consumă heroină pe postde panaceu al problemelor pe care le au.

Frustarea lui Quigley este plusată şi de faptul că a fost nevoitsă se adăpostească la intrarea mănăstirii catolice din cartierulTallaght, locaţie unde acesta a copilărit. "Niciodată nu mi-amimaginat că voi locui pe străzile cartierului unde am copilărit",spune Quigley. Sunt şi nopţi în care acesta reuşeşte să ocupe ocameră la o pensiune.

"Indiferent că dorm la subsol sau la pensiune, mă simt ca unstrăin, deoarece nu consum nici droguri şi nici alcool, spuneirlandezul. El explică faptul că o mulţime de oameni apelează laconsumul de narcotice pentru a scăpa în special de plictiseală, darşi de problemele cotidiene. Spre deosebire de această categorie depersoane, Quigley punctează faptul că el preferă să îşi petreacătimpul în căutarea unui job sau la biblioteca din Tallaght.

Alături de Malcolm Quigley îşi mai petrec nopţile imigranţipolonezi, care după ce şi-au pierdut locul de muncă şi locuinţeles-au refugiat în consumul de heroină. Spre deosebire de populaţiairlandeză, imigranţilor li s-au tăiat toate fondurile de carebeneficiau. Situaţia nu pare a se îmbunătăţi pe viitor pentruniciuna dintre categorii.

Întrebat ce părere are de situaţia actuală şi de zecile demiliarde pe care ţara sa le va împrumuta de la Fondul MonetarInternaţional şi Banca Centrală Europeană, Quigley susţine căguvernul ar putea să deschidă unele apartamente din "complexelefantomă" pentru a-i găzdui pe cei care se află într-o situaţiesimilară cu a lui. El explică faptul că în perioada de boom aeconomiei irlandeze, cu credite ieftine au fost construiteaşa-numitele "complexe fantomă", care înglobează peste 3.000 deapartamente, dar al căror grad de ocupare este însă redus.

Quigley este de părere că reducerea bunăstării sociale, alocurilor de muncă şi adoptarea de măsuri de austeritate vorconduce ţara spre o sporire a criminalităţii şi a numărului deoameni ai străzii. "Criza actuală va împinge persoanele să serefugieze în consumul de droguri sau să fure mai mult."

Irlandezul afirmă că va continua să caute un loc de muncă,pentru a putea obţine o locuinţă unde să îşi poată duce copiii.Aceasta este drama unuia dintre cei 450.000 de şomeri pe careIrlanda îi are în prezent şi a căror situaţie nu se va îmbunătăţipe termen scurt, dată fiind conjunctura economică a Irlandei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO