Business Internaţional

Povestile cu mafioti ii tin pe italieni lipiti de televizoare

22.11.2007, 22:50 138

Se spune ca Mafia exercita o putere speciala asupra italienilor. Acest lucru este cel mai usor de demonstrat in fiecare joi seara, la Roma, cand milioane de telespectatori se uita la acelasi serial, despre viata si aventurile lui Salvatore (Toto) Riina, un conducator al crimei organizate din Sicilia, scrie International Herald Tribune.
Desi numai doua episoade ii mai despart pe italieni de finalul povestii, miniseria de sase episoade intitulata "Il Capo dei Capi" a obtinut o cota de piata de 28%, ceea ce inseamna sapte milioane de oameni, conform Mediaset, postul privat care difuzeaza serialul.
Aceasta rata a audientei este neobisnuita pentru postul cu o cota de piata medie de 23%, dupa cum spune si Alessandro Salem, general manager responsabil de continutul emisiunilor in cadrul Mediaset.
Nici agentiile de publicitate nu au ratat ocazia de a profita de ratingul serialului. Producatorul de paste Barilla impreuna cu firme de renume ca Fiat, Colgate sau Yves Saint Laurent "au ales acest serial in mod special, iar cererile de achizitionare a spatiului de emisie au depasit deja timpul disponibil pentru publicitate", a declarat Luigi Colombo, director de marketing la Publitailia, agentia de publicitate a Mediaset.
Un fan al celebrului serial este Riina insusi, care urmareste filmul vietii lui la televizoarele din celula sa aflata in cadrul inchisorii din Milano, unde a fost inchis in 1993.
Serialul a avut succes si in cartierele marginase din orasele italiene, unde DVD-uri piratate continand episoadele proaspat aparute la televizor se vand pe toate strazile.
Serialul are la baza un documentar despre viata lui Riina produs de reporterul ziarului La Republica, Attililo Bolzoni impreuna cu Giuseppe D'Avanzo.
In orasul natal al lui Riina, Corleone, mai mult de 500 de oameni au participat la proiectia primului episod al seriei, pe 22 octombrie.
Popularitatea serialului "Il Capo dei Capi" se datoreaza in mare parte si faptului ca depaseste simpla povestire, confruntand Italia cu o imagine neflatanta, dar captivanta a sa. Filmul arata ca Riina a ajuns cel mai formidabil si temut mafiot si datorita contextului politic si economic din societatea italiana. "Nu e fictiune - e o poveste adevarata care se desfasoara pe parcursul a 50 de ani de istorie. In plus, numele nu sunt fictive, sunt reale", a declarat Pietro Valsecchi, producatorul miniseriei.
Interesul publicului a fost alimentat de evenimentele din viata reala, cum ar fi arestarea lui Salvatore Lo Piccolo, unul dintre cei mai cunoscuti mafioti de dupa Riina, care a fost prins in flagrant la o reuniune a Mafiei din capitala Siciliei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO