Business Internaţional

Portugalia vrea sa joace dupa regulile UE

23.12.2004, 00:00 7



Portugalia va implementa o serie de masuri de urgenta pentru a se conforma prevederilor cuprinse in pactul de Stabilitate si Crestere, informeaza Financial Times. Masurile vizeaza depasirea unei "crize serioase", in conditiile in care Comisia Europeana a decis ca o tranzactie cu proprietati in valoare de un miliard de euro nu poate fi considerata venit guvernamental extraordinar.



Pedro Santana Lopes, premierul Portugaliei, a declarat ca va impune masuri speciale in cursul acestei saptamani, pentru a obtine fonduri de 750 milioane euro, de care tara sa are nevoie pana la 31 decembrie pentru a nu incalca pragul impus de deficit.



Guvernul planificase sa obtina venituri extraordinare in valoare de un miliard de euro prin vanzarea sau inchirierea pe termen lung a circa 200 de proprietati de stat. Planul lui Lopes a fost dejucat de presedintele Portugaliei, Jose Sampaio, care a dizolvat Parlamentul si a anuntat alegeri generale anticipate in luna februarie.



De asemenea, decizia Comisiei Europene de a nu admite castigul de pe urma tranzactiei ca venit extraordinar ar putea lasa Portugalia cu un deficit de circa 3,7% din PIB, fata de 2,9%, cat era planificat.



Guvernul, care indeplineste in prezent doar un rol minor, pana la numirea unui nou executiv, nu mai avea autoritatea de a vinde bunuri aflate in proprietatea statului, a declarat Antonio Baga- o Felix, ministrul de finante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO