Business Internaţional

Porcii flămânzi îi ţin în viaţă pe traderii germani de grâu

Porcii flămânzi îi ţin în viaţă pe traderii...

Autor: Catalina Apostoiu

09.02.2018, 00:05 1044

Traderii germani de grâu descoperă că cei mai buni clienţi pe care-i au sunt porcii, scrie Bloomberg.

Cererea de grâu folosit în pregătirea furajelor pentru animale, în mod normal de o calitate mai slabă decât a grâului folosit în producţia de făină, este atât de solidă, încât acesta se vinde mai scump decât grâul pentru pâine.

Vânzările au injectat o oarecare efervescenţă pe o piaţă de altfel muribundă.

„Dacă n-ar fi fost industria fu­ra­jelor, am avea o problemă foarte mare“, a declarat Frank Deckert, trader în cadrul Ceravis. „Este sin­gu­rul element de stabilitate pe piaţă.“

Vânzările de grâu german în afara Uniunii Europene au suferit mai mult de o înjumătăţire în acest sezon din cauza preţurilor scăzute generate de recoltele record din Rusia. În acelaşi timp, precipitaţiile abundente de vara trecută au redus stocurile de cereale de calitate. Oferta totală este redusă şi din cauza importurilor mai mici din Polonia şi Cehia, la rândul lor cu recolte de calitate mai slabă.

Evaluată la aproximativ 7,1 miliarde de euro, industria germană a furajelor este cea mai mare din Europa, alimentând în principal fermele de porci din Saxonia Inferioară şi Renania de Nord-Westfalia. Deşi preocupările privind sănătatea şi influxul de refugiaţi schimbă obiceiurile alimentare ale nemţilor, ţara rămâne cel mai mare producător şi consumator de porci, sacrificând aproape 58 milioane de porci anul trecut.

Producătorii de furaje îşi schimbă reţetele în funcţie de preţul ingredientelor, iar grâul costă în prezent mai puţin decât alternative ca soia şi porumbul. Cereale cândva mai ieftine ca secara şi orzul nu mai sunt la fel de ieftine.

„Toţi caută cea mai ieftină sursă de proteine, spune Katharina Kleingarn, care deţine Kleingarn Agrarprodukte, furnizor de ingredient pentru industria furajelor.

Preţul grâului pentru furaje cu livrare în februarie sau martie se situează la 168 euro pe tonă pe piaţa internă, comparativ cu 164 de euro pe tonă în cazul grâului pentru panificaţie livrat în Hamburg.

 

168 euro/tonă

Preţul grâului pentru furaje cu livrare în februarie sau martie se situează la 168 euro pe tonă pe piaţa internă, comparativ cu 164 de euro pe tonă în cazul grâului pentru panificaţie livrat în Hamburg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO