Business Internaţional

Polonia reduce birocratia

21.03.2007, 19:49 16

Guvernul conservator al Poloniei s-a angajat sa reduca birocratia din sectorul companiilor private, scrie cotidianul Financial Times.
Primul-ministru Jaroslaw Kaczyinski a declarat ca guvernul va reduce perioada necesara deschiderii unei afaceri de la 31 de zile la numai trei zile si va lua masuri astfel incat agentilor guvernamentali sa le fie mai greu sa initieze inspectii de durata si vag formulate in acest sector.
"Vom avansa in directia unei libertati economice sporite", a declarat Kaczynski.
Reactia grupurilor de lobby fata de aceasta initiativa a fost una de entuziasm temperat, avand in vedere ca declaratiile partidului de guvernamant marcheaza o schimbare radicala de ton, partidul fiind in general mai preocupat de vanarea fostilor comunisti.
Grupurile au remarcat faptul ca aceste idei sunt vehiculate de mult timp, dar guvernele nu au luat masuri pentru a le pune in practica. Initiativa poarta numele lui Roman Klusa, fostul proprietar al unei companii care a dat faliment in urma unei anchete de ordin fiscal care s-a dovedit in cele din urma nefondata.
De asemenea, initiativa survine in contextul in care popularitatea guvernului este in scadere, partidul de opozitie avansand in preferintele alegatorilor. Astfel, conform unui nou sondaj, 77% din polonezii chestionati critica guvernul, iar 68% dintre acestia au o parere negativa despre primul-ministru.
Pana acum, guvernul si-a concentrat atentia exclusiv asupra conspiratiilor din era comunista care, dupa parerea sa, se afla la originea problemelor cu care se confrunta Polonia acum. Partidul de guvernamant, Lege si Justitie, nu a implementat aproape nicio reforma economica din momentul in care a venit la putere, in noiembrie 2005.
Desi economia poloneza a avansat cu 5,8% anul trecut, iar ministrul de finante se asteapta la o rata de crestere de peste 6% in acest an, multi economisti spun ca rata de crestere a Poloniei este mai apropiata de 4,5%.
Unul dintre obstacolele importante ce stau in calea cresterii economice este reprezentat de birocratie. Conform raportului "Doing Business" al Bancii Mondiale, Polonia se afla pe pozitia a 114-a din 175 de economii in ceea ce priveste usurinta cu care poate fi deschisa o afacere. Pozitia generala ocupata de Polonia a fost 75, una dintre cele "joase" din UE.
"Suntem constienti de aceasta problema si vrem sa ne situam in capul, si nu in coada listei", a declarat Michal Krupinski, ministrul adjunct al Trezoreriei.
Dupa ce Polonia a scapat de comunism in 1989, noua lege privitoare la sectorul de business continea un numar redus de bariere in calea dezvoltarii sectorului. Totusi, pana la mijlocul anilor '90, guvernele care s-au succedat au adaugat noi si noi restrictii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO