Business Internaţional

Polonia ocupa pozitia fruntasa in topul zonelor de investitii europene

16.09.2005, 19:27 15

Polonia este din nou cea mai atractiva zona din Europa Centrala pentru investitiile straine, dupa ce ani la rand a fost detronata de rivali mai puternici precum Slovacia, relateaza Financial Times.

In ultima luna, Polonia a devansat Republica Ceha in competitia castigarii unui contract de 430 milioane de euro concretizat in realizarea unei facilitati LG Philips unde vor fi produse ecrane cu cristale lichide. In amintirea contractului KIA pierdut in fata Slovaciei anul trecut, facilitatea va fi construita simbolic in Kobierzyce, oras situat in sud-vestul Poloniei.

Luna trecuta, constructorul german de camioane MAN a anuntat o investitie de 100 milioane de euro intr-o facilitate localizata in apropierea Cracoviei. Polonia a iesit din nou castigatoare in competitia cu Slovacia.

Pentru a-si asigura victoria, guvernul a dat dovada de o flexibilitate uimitoare schimband sistemul de sprijin pentru investitori in doar doua saptamani. Marcin Kaszuba, delegatul ministrului economiei polonez, a anuntat de curand ca guvernul planuieste dezvaluirea a inca 10 investitii straine pana pe 25 septembrie.

Astfel, volumul investitiilor pe 2005 se va ridica la 10 miliarde de dolari (8,13 miliarde de euro) aproape de recordul de 10,6 miliarde de dolari (8,62 miliarde de euro) raportat in 2000. Perioada de optimism vine in urma unor esecuri in domeniul investitiilor care au tensionat guvernul polonez. Anul trecut, optiunea KIA s-a indreptat catre Slovacia, la doar un an dupa ce Polonia a pierdut contractul PSA Peugeot-Citro''n tot in favoarea concurentei mentionate mai sus si la trei ani dupa ce Republica Ceha le-a "furat" proiectul celor de la Toyota-Peugeot.

La momentul respectiv, autoritatile poloneze acuzau infrastructura lamentabila, schimbarile frecvente aduse legislatiei referitoare la impozitare, lipsa unei unitati in strategia de investitii, dar si cazurile de inalta coruptie ca principali factori in esecul obtinerii investitiilor. Insa, in ultimul an, administratia tehnocrata care a luat puterea dupa colapsul unei guvernari aflate sub semnul coruptiei, a dedicat resurse uriase de timp si de energie in scopul atragerii de noi investitii. Polonia a invatat sa-si "croiasca" ofertele astfel incat acestea sa fie atractive pentru investitori si rezonabile pentru puterile tarii, fara a face excese ca in cazul Slovaciei cu acordul KIA.

Pentru obtinerea investitiei KIA, Slovacia a garantat cu un teren pe care nu-l achizitionase in avans si a oferit subventii in valoare de 15% din totalul investitiei de 700 milioane de euro. Atat Slovacia, cat si Polonia au refuzat acordarea unor subventii "apetisante" cerute de producatorul de cauciucuri coreean Hankook.

Un factor foarte important care a determinat sporirea investitiilor a fost noua impozitare de 19% pe profiturile obtinute de sectorul corporate, dar si trendul ascendent pe care s-a pozitionat situatia economica a tarii dupa o stagnare de doi ani. Investitorii sunt atrasi si de evolutia politica prefigurata.

Este anticipata o victorie a opozitiei de centru-dreapta, atat in parlament, cat si pentru presedintie, care va reduce impozitarea si va fluidiza reglementarile in vigoare. Totusi, nivelul actual de salarizare se situeaza doar la 1/6 din nivelul raportat de Germania, dar productivitatea muncii are o crestere accentuata atingand nivelul de 4% anul trecut.

Dupa ce in primul trimestru al acestui an, analistii au fost socati de cresterea economica incetinita si de reducerea investitiilor, datele urmatoarelor trei luni par sa inspire optimism.

Somajul si-a continuat acelasi trend descendent, atingand nivelul de 18% in iunie, iar salariile au fost cu 4,5% mai ridicate fata de aceeasi perioada a anului trecut. Preturile bunurilor alimentare au fost si ele mai reduse. Economiile au avut o evolutie pozitiva, in crestere cu 12,3% fata de anul trecut.

Bernd Kaimer, CEO in cadrul Kaimer GmbH, a declarat ca "cel mai evident lucru" in legatura cu mediul de investitii polonez este "mana de lucru ieftina, costurile scazute, dar totusi o eficienta care se ridica la nivelul exigentelor vest-europene." Polonia a avut succes si in atragerea unor investitii de genul call-center si externalizarea operatiilor de back-office.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO