Business Internaţional

Polonia ar putea pierde fonduri pentru agricultori, din cauza problemelor IT

06.11.2003, 00:00 13

Fondurile promise Poloniei de catre Uniunea Europeana sub forma de subventii agricole ar putea fi intarziate sau anulate daca autoritatile poloneze nu finalizeaza rapid o baza de date computerizata cu fermele agricole.
Un proiect de raport al Comisiei europene mentioneaza ca exista "un risc serios" ca Sistemul de Administrare si Control Integrat (IACS) sa nu fie definitivat pana la momentul stabilit pentru integrarea Poloniei in Uniunea Europeana, la 1 mai 2004. Raportul trateaza masurile pentru aderare intreprinse in cele 10 state care vor fi adoptate in Uniunea Europeana si a fost facut public in cursul zilei de ieri. In afara de Polonia, alte trei state (Ungaria, Slovacia si Malta) sunt in intarziere cu pregatirile, conform raportului Comisiei. "Este evident ca unele state nu au reusit sa duca lucrurile pana la capat, si unele dintre ele vor trebui sa-si dubleze eforturile", a spus un oficial al Comisiei de la Bruxelles.
Reprezentantii Comisiei europene au mai spus ca, in cazul in care aceste tari nu reusesc sa-si amelioreze performanta pana in luna mai, ar putea suporta consecinte serioase: "Sabia lui Damocles care atarna asupra acestor state arata ca nu vom putea acorda subventiile agricole sub forma de plati directe", a declarat un oficial al Comisiei, citat de Financial Times.
Gyorgy Rasko, consultant pe probleme agricole la ministerul maghiar al agriculturii, este de parere ca "din luna iunie, progresele inregistrate au fost nule". Ministerul nici macar nu a semnat un contract pentru dezvoltarea sistemului IT necesar.
In Polonia, munca pentru realizarea IACS probabil va continua pana in luna mai, dar nici atunci programul nu va fi complet functional, a spus Jaroslaw Pietras, oficial al biroului pentru integrare europeana. Pietras a avertizat ca una dintre consecinte ar putea fi un numar redus al aplicatiilor pentru subventii UE si un numar mare al respingerilor acestor cereri.
Guvernul Poloniei ramane insa increzator si sustine ca multe probleme vor fi rezolvate pana in luna mai. "Este timp suficient pentru a repara multe dintre aceste deficiente si noi asta ne propunem sa facem", a spus Primul ministru Leszek Miller.
Polonia a avut probleme uriase cu IACS, iar multe dintre acestea au fost determinate de intarzierea precizarilor legate de cerintele sistemului, comunicate de la Bruxelles. Subsidiara poloneza Hewlett-Packard a castigat in 2001 contractul de 67 milioane euro pentru a crea si implementa IACS, si un contract separat de service pe o perioada de trei ani, in valoare de 105 milioane euro. Contractul a fost apoi renegociat, iar HP urma sa se ocupe doar cu partea de programare.
Intr-o tentativa esuata, Agentia poloneza de restructurare si modernizare a agriculturii (ARiMR), a decis sa aloce administratiei sarcina de a educa cele 2 milioane de fermieri si de a distribui fondurile UE. "Agentia pur si simplu nu era pregatita sa faca fata unei asemenea sarcini uriase", a spus Wojciech Pomajda, presedintele ARiMR. De asemenea, agentia trebuie sa fie auditata de ministerul polonez de finante, inainte de a fi desemnata ca agentie pentru derularea patilor din fonduri UE, proces ce ar fi trebuit sa inceapa luna aceasta, dar care va fi probabil amanat pentru inceputul anului viitor. Polonia se confrunta pe acest plan cu mai multe dificultati decat majoritatea tarilor candidate, din cauza dimensiunilor sectorului sau agricol: daca in toata Uniunea Europeana exista circa 6 milioane de agricultori, in Polonia sunt 2 milioane. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO