Business Internaţional

Politica monetara a Bancii Centrale Europene sustine deprecierea dolarului american

Politica monetara a Bancii Centrale Europene sustine deprecierea dolarului american

Click pentru imaginea intreaga

07.03.2008, 17:51 88

Dolarul american a continuat sa scada fata de moneda europeana si a atins ieri valoarea de 1,5347 dolari/euro, cea mai mare de la introducerea euro in ianuarie 1999.
"Este evident ca BCE nu e deloc multumita de cursul actual al euro", spune seful departamentului de strategii monetare al Bank of New York Mellon Corporation, Simon Derrick.
Euro s-a apreciat si in fata lirei sterline dupa ce Banca Angliei a anuntat ca mentine costurile de imprumut la 5,25%. Moneda unica a atins ieri un maxim record de 76,92 pence/euro, de la valoarea de 76,63 pence, inregistrata in cadrul intalnirii cu ministrii de finante europeni de acum patru zile, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat ca politica "dolarului forte" a Statelor Unite este "foarte importanta" pentru stabilitatea economiei mondiale.
In ultimul an, euro s-a apreciat cu 17% in fata dolarului, afectand competitivitatea exporturilor din Europa. Indicele dolarului, care evalueaza moneda americana in raport cu sase valute forte, a scazut pentru a opta zi consecutiv, atingand un minim record de 73,107 puncte. Fata de lira sterlina, dolarul a variat usor, ajungand la 1,9920 dolari/lira sterlina.
Politica de reducere a ratei dobanzii din Statele Unite a afectat si ea evolutia dolarului, facand moneda americana mai putin atractiva pentru investitori. Fed a redus rata dobanzii de referinta cu 2,25% din luna septembrie a anului trecut, cauzand o crestere a preturilor petrolului si aurului. In acelasi timp, Departamentul de Comert al SUA a anuntat ca cererea de bunuri a inregistrat o scadere cu 2,5% in luna ianuarie a acestui an, cel mai puternic declin din ultimele cinci luni. Doua rapoarte nefavorabile cu privire la economia americana au alimentat asteptarile conform carora banca centrala a Statelor Unite (Fed) va reduce rata dobanzii de referinta in cursul sedintei ce va avea loc in a doua jumatate a acestei luni. Un alt raport a indicat ca sectorul serviciilor a scazut in februarie pentru a doua luna consecutiv. "Ben Bernanke (guvernatorul Fed - n.red.) va distruge dolarul cu politica sa monetara", este de parere Marc Faber, un respectat investitor de pe pietele internationale, care a adaugat ca reducerea ratei dobanzii de referinta in SUA va duce la o crestere a inflatiei.
Moneda americana a scazut ieri la valoarea de 103,49 yeni, de la cea de 104,01 din ziua precedenta. Fata de francul elvetian, dolarul a atins minimul record de 1,028 franci/dolar.
Numerosi analisti pun aprecierea monedei europene si pe seama refuzului Bancii Centrale Europene de a micsora dobanda de politica monetara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO