Business Internaţional

Platile excesive acordate directorilor executivi continua sa-i preocupe pe actionari

09.04.2008, 15:38 15

In definitiv, anul trecut au fost introduse reglementari mai stricte privitoare la raportarea datelor de catre companii si in teorie o transparenta sporita in ceea ce priveste practicile din acest domeniu ar fi trebuit sa creasca eficienta companiilor. In contextul unui an electoral, politicienii au organizat mai multe audieri cu privire la plati excesive.
Totusi, scrie International Herald Tribune, semnele privitoare la schimbari radicale raman putine. Din nou, companiile au inclus in rapoarte cuvinte si cifre care mai mult au pus in umbra decat au facut lumina asupra proceselor din spatele acordarii pachetelor de plati. Si, cel mai grav, putine au fost adevaratele legaturi dintre plati si performante.
Anul trecut, cand economia se dezvolta intr-un ritm rapid, actionarii isi exprimau mania cu privire la platile excesive. Acum, spun expertii, actionarii sunt de-a dreptul furiosi. "Actiunile scad, iar platile acordate directorilor executivi continua sa creasca", spune Paul Hodgson, din cadrul Corporate Library, un grup de cercetare.
Firma de cercetare in domeniul pachetelor de plati Equilar a realizat recent un studiu in randul a 200 de companii cu venituri de cel putin 6,5 miliarde de dolari. Datele indica faptul ca in medie pachetele de compensatii acordate directorilor executivi cu o vechime de cel putin doi ani au inregistrat o crestere de 5% in 2007, pana la
11,2 milioane de dolari.
In ciuda scaderii primelor bazate pe performante anul trecut, valoarea si incidenta primelor care nu au legatura cu performantele au fost in crestere.
Rezultatul este ca directorii executivi cu o vechime de doi ani au primit in medie prime totale in valoare de 2,8 milioane de dolari, in crestere cu 1,1% fata de 2006.
"Nu suntem impotriva platilor, dar suntem cu siguranta impotriva platilor in cazul unor esecuri sau pentru simpla prezenta", spune Dennis Johnson, manager in cadrul Calpers, fondul de pensii din California.
Cu siguranta, unii dintre cel mai bine platiti CEO au condus companii cu performante foarte bune. Insa in alte cazuri nu a existat o legatura intre nivelul platilor si calitatea managementului.
Majorarea preturilor la petrol, si nu o strategie eficienta, a adus profituri uriase multor companii petroliere anul trecut, insa Ray Irani, CEO al Occidental Petroleum, a primit un pachet de plati cu 21% mai mare, pana la 33,6 milioane de dolari, plasandu-se pe locul 6 in topul celor mai bine platiti directori din cadrul celor 200 de companii incluse in studiu.
Pe de alta parte, in urma crizei sectorului subprime Merrill Lynch s-a confruntat cu probleme grave, iar CEO-ul sau Stanley O'Neal a fost demis. Este prea devreme pentru a sti daca noul director, John Thain, poate redresa Merrill. Totusi, in mare parte gratie unei prime consistente, Thain a detinut prima pozitie in top, cu un pachet in valoare totala de aproape 83,8 milioane de dolari.
Mai apoi, platile acordate in industria serviciilor financiare sunt consistente. Directorii a 4 companii financiare, Thain, Blankfein (Goldman Sachs), Kenneth Chenault (American Express) si John Mack (Morgan Stanley) s-au numarat printre cel mai bine platiti 10 directori.
Chiar si cand criza pietelor de credit i-a costat slujbele pe directorii din sectorul serviciilor financiare, platile acestora nu au avut de suferit. O'Neal de la Merrill si Charles Prince de la Citigroup au plecat cu adevarate averi.
Charles Esson, specialist pe guvernare corporatista la Universitatea din Delaware, arata ca directorii sunt platiti ca niste intreprinzatori de succes carora nu li se cere sa-si asume riscuri de ordin antreprenorial.
Acest lucru este evident in cazul unor companii de real estate care se confrunta cu declinul pietei rezidentiale.
"Directorii trebuie sa analizeze platile acordate directorilor la fel cum analizeaza toate celelalte sume pe care le aloca si sa se intrebe ce primesc in schimb pentru platile respective", spune Nell Minow, co-fondator al Corporate Library.
In multe cazuri raspunsul ar fi "nu prea mult". Conform Equilar, directorii celor mai mari 10 firme de servicii financiare incluse in studiu au primit in total 320 milioane de dolari anul trecut, desi firmele au raportat pierderi legate de sectorul ipotecar in valoare totala de 55 miliarde de dolari. Totusi, chiar si cei mai furiosi actionari recunosc ca unele companii incearca sa elimine inegalitatile. Directorii Morgan Stanley si Bear Stearns au renuntat la prime dupa ce criza subprime a decimat profiturile companiilor, iar Morgan Stanley a anuntat ca va introduce optiuni pe actiuni avand legatura cu performantele.
In cazul celor 200 de companii studiate de Equilar, valoarea medie a primelor bazate pe performante acordate directorilor cu o vechime de cel putin doi ani a fost de 1,8 mil. dolari, in scadere cu 2,5% fata de 2006. In plus, numai 73% din directori au primit prime pentru performante, in scadere de la 78,6% in 2006.
De asemenea, in cazul a 14,7% din optiunile pe actiuni si actiunile acordate directorilor in trimestrul patru 2007 au existat criterii de acordare bazate pe performante, un procent redus, insa in crestere semnificativa comparativ cu 8,2% in T4, 2006.
Un numar in crestere de companii au adoptat provizioane prin care directorilor li se cere sa inapoieze primele sau optiunile pe actiuni bazate pe cifre ce tebuie revizuite, iar un numar de directori au actionat ei insisi impotriva platilor excesive.
Unele companii care au fost dur criticate pentru erorile din trecut in ceea ce priveste pachetele de plati apar acum in cea mai buna lumina. In 2007, actionarii Home Depot au fost furiosi cand au descoperit ca Robert Nardelli beneficia de un pachet total de 210 milioane de dolari in momentul demiterii sale gratie contractului semnat.
Totusi, actionarii spun ca numarul contractelor "demne de lauda" din acest punct de vedere ramane unul redus. Si exista in continuare o multime de aspecte legate de pachetele de plati pe care acestia continua sa le atace.
Un grup de investitori cere companiilor sa limiteze sau sa elimine practica conform careia companiile platesc taxele legate de pachetele de plati acordate directorilor.
Pe de alta parte, un numar in crestere de investitori cer ca firmele sa ofere recompense numai in cazul unor performante foarte bune.
Rapoartele reprezinta in continuare o problema importanta pentru actionari. "Dorim sa vedem cum planul referitor la pachetele de plati este integrat in planul de afaceri si cum este legat de performantele individuale si ale companiei. Si dorim ca firmele sa stipuleze clar tintele legate de plati", arata Hye-Won Choi, director in cadrul firmei de servicii financiare TIAA-Cref.
SEC-ul are aceleasi deziderate. Agentia a contactat 350 de companii, insistand ca acestea sa-si specifice foarte clar tintele de performanta si sa-si redacteze rapoartele in termeni foarte clari. Limbajul nu este singura problema legata de raportare in acest an. Multe companii au specificat criteriile dupa care-si evalueaza performantele in cei mai vagi termeni.
Actionarii, in marea lor majoritate, spun ca accepta faptul ca firmele nu pot divulga anumite informatii, dar ca nu accepta ca aprecierea pretului actiunilor sau tintele privitoare la cresterea profitului sa fie incluse in acest capitol.
Poate in mod suprinzator nu toti specialistii sunt de acord cu ideea unei transparente fortate in ceea ce priveste tintele.
De fapt, unii consultanti spun ca SEC-ul a mers prea departe cu reglementarile privitoare la raportare. Pearl Meyer, senior managing director in cadrul Steven Hall & Partners, sugereaza ca exista posibilitatea ca directorii care nu au atins tintele de performanta sa merite totusi prime consistente in cazul in care reusesc sa contracareze posibile pierderi generate de factori economici nefavorabili.
Unii specialisti sugereaza ca cea mai buna solutie este ca directorii sa se aseze la masa discutiilor cu actionarii si sa-i intrebe pe acestia ce vor de fapt sa afle. Pfizer pare sa faca exact acest lucru. Actionarii au fost maniosi anul trecut cand Hank McKinnell, fostul CEO al companiei, a plecat cu aproape 200 milioane de dolari in momentul in care a fost demis.
Astfel, in luna octombrie a anului trecut, directorii Pfizer i-au invitat pe reprezentantii unor mari grupuri de actionari la masa discutiilor. Aproape o treime din discutii s-a concentrat asupra problemei pachetelor de plati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO