Business Internaţional

Pietele vor continua sa fiarba pana se vor pune in aplicare masurile de austeritate din Grecia, Spania si Portugalia

06.05.2010, 00:00 22

Pietele bursiere au avut si ieri o zi agitata, dupa scadereaabrupta de marti. Moneda euro s-a depreciat, coborand sub pragul de1,3 dolari, aproape de minimul ultimelor 13 luni, pe fondultemerilor ca situatia din zona euro s-ar putea inrautati.

Investitorii si jucatorii de pe piete financiare vor ramaneagitati pana cand guvernele statelor considerate verigile slabe alezonei euro (Grecia, Portugalia si Spania) vor pune in aplicaremasurile de austeritate promise.

"In momentul de fata se asteapta masuri din partea guvernelorluate in vizor. In special de la Grecia se asteapta sa se treaca dela vorbe la fapte", este de parere Lucian Anghel, economistul-sefal BCR. "Autoritatile europene au transmis un mesaj convingatorprin care sa isi exprime sustinerea". Majoritatea actiunilorcompaniilor europene s-au depreciat miercuri, in frunte cutitlurile cotate pe bursele din Spania si Portugalia, pe fondultemerilor ca un pachet financiar salvator similar celui primit deGreciar ar putea fi necesar si celor doua state puternicindatorate.

Doar una din cinci actiuni creste

Indicele spaniol IBEX 35 pierduse ieri pana la jumatateasedintei de tranzactionare 1,74%, pana la un nivel de 9.687,5puncte. Cu o zi inainte declinul a fost de 5,4%. Si indicele elenATHEX 20 a continuat sa scada, pierzand 0,80%, dupa ce marti s-aevaporat 6,7% din valoarea sa. De la inceputul anului, indiceleelen a pierdut 32%. Un declin mai modest, de 0,17%, au postat siindicele FTSE 100 (Marii Britanii) si DAX (Germania). Singurul carereusise sa creasca, desi cu doar 0,07%, pana la un nivel de3.691,91 puncte, a fost indicele francez CAC 40. Acesta din urma ainceput ziua tot pe rosu, scazand in deschidere chiar mai puternicdecat omologii sai din Germania si Marea Britanie.

Indicele Stoxx Europe 600 s-a depreciat cu 0,1%, in conditiilein care doar o cincime din totalul actiunilor care-l alcatuiescs-au apreciat.

Titlurile Banco Santander, cel mai mare creditor spaniol, s-audepreciat cu 2%. La polul opus, actiunile Société Générale, ceade-a doua banca din Franta, au evoluat bine, plus 2,2%, dupa ceprofitul a depasit estimarile. Si in Europa Centrala si de Estbursele au scazut, ca raspuns la tulburarile de pe piete. Cel maiaccentuat declin a fost cel al bursei de la Bucuresti, undeindicele BET a pierdut in deschidere circa 5%, recuperand o partedin pierderi pe parcursul sedintei. Un alt performer slab esteindicele ceh PX, care a pierdut 2,17%. Cel mai putin afectat a fostBUX (Ungaria), care a pierdut 0,11%, pana la 23.662,63 puncte. Euroa continuat sa se deprecieze, ajungand la o valoare de 1,2933dolari, in scadere cu 0,5% fata de marti.

Piata este uneori irationala

"Nu stiu daca trebuie sa ne ingrijoram sau daca trebuie sa se iamasuri" pentru a-i convinge pe investitori ca situatia nu se vainrautati, afirma Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen. "Pepiete circula o serie de zvonuri, iar sentimenul pietelor este pealocuri irational. Cu toate acestea, pietele, in special celevalutare, s-au mai corectat. Pietele sunt libere."

Atentia investitorilor s-a indreptat catre Madrid dupa cetraderii locali au lansat ideea unor speculatii privind oretrogradare a ratingului Spaniei si posibilitatea ca statul saceara ajutor financiar extern.

Ca urmare a speculatiilor, agentia de rating Fitch Ratings areiterat ratingul AAA pentru Spania cu perspectiva stabila.

Pietele de capital s-ar putea confrunta cu cea mai grava crizadin ultimul secol, in conditiile in care guvernele sunt incapabilesa evite un dezastru in ceea ce priveste datoria nationala, credeGary Jenkins de la Evolution Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO