Business Internaţional

Pietele, "sold la sold" cu soldatii spre Bagdad

08.04.2003, 00:00 14

Toate pietele bursiere europene au deschis ieri in crestere puternica pe fondul avansului trupelor americane spre Bagdad. In sedinta de dimineata indicele de referinti pentru bursa londoneza FTSE 100 a crescut cu 123 de puncte, pana la valoarea de 3.937, maximul ultimelor trei luni.
Moneda americana a atins luni cotatia maxima din ultimele doua saptamani, cursul de schimb fiind stabilit la 1,0566 dolari pentru un euro, comparativ cu sfarsitul saptamanii trecute, cand paritatea euro-dolar era de 1,0735 la 1. Dolarul a castigat teren si fata de moneda japoneza, avansand de la un curs de schimb de 119,95 yeni la 120,74 yeni pe unitate.
Pretul petrolului a scazut cu peste trei procente, luni, pe fondul informatiilor ca trupele americane au cucerit principalul palat prezidential din Bagdad, ceea ce a intensificat speranta ca razboiul se va incheia in curand, iar exporturile irakiene de titei vor fi reluate.
Pe piata americana, barilul de petrol brut s-a ieftinit cu 3,2%, respectiv cu 93 de centi, pana la 27,69 dolari. De la inceputul razboiului, valoarea petrolului a scazut cu 7,3%, echivaland cu o pierdere de peste doi dolari.
Pretul de referinta al titeiului Brent la bursa din Londra s-a diminuat cu 93 de centi, la 23,75 dolari pe baril. Aceasta valoare este cu 11% mai mica decat maximele atinse in perioada anterioara conflictului.
"Pe termen scurt, scaderea pretului petrolului poate ajunge pana in apropierea pragului de 20 de dolari, care se poate mentine pana la sfarsitul trimestrului al doilea", a apreciat analistul Frederic Lasserre de la Societe Generale.
O serie de oficiali militari americani si britanici estimeaza ca activitatea sondelor petroliere din sudul statului arab va incepe abia peste trei luni. Majoritatea campurilor respective, care acopera aproape 60% din productia nationala, se afla sub controlul trupelor aliate. Centrele de exploatare din nordul Irakului nu au fost cucerite deocamdata.
Bursa germana a crescut cu 5,5%pana la cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni, iar indicele bursier francez CAC-40 a urcat circa 5%.
Pretul aurului a scazut brusc pe pietele internationale la cel mai mic nivel din ultimele patru luni, de 321,25$, pierzand mai mult de 4$ fata de inchiderea de vineri.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO