Business Internaţional

Pietele mondiale estimeaza schimbarea directiei ratelor dobanzilor: vor creste

12.08.2003, 00:00 24



Investitorii in obligatiuni, care cu doar o luna in urma previzionau diminuarea ratelor de dobanda de referinta, din cauza deflatiei care ameninta economia mondiala, sunt de parere acum ca Rezervele Federale, Banca Centrala Europeana si Banca Angliei vor decide cresterea acestor rate.



"Estimarile privind ratele de dobanda se indreapta acum in directia opusa", a afirmat Rajeev Demello, analist la Pictet & Cle, cea mai importanta banca privata din Geneva. "Nimeni nu se mai asteapta la scaderea acestora", a adaugat el.



Aceasta noua previziune se bazeaza pe noile informatii care vin dinspre cele mai mari economii ale lumii. Astfel, in al doilea trimestru, economia americana a anuntat o crestere anualizata de 2,4%, iar economia Japoniei va creste cu 0,6%, conform unui sondaj realizat de Bloomberg News. In acelasi timp, increderea in mediul de afaceri german a crescut in iulie la cel mai mare nivel din ultimul an, aceasta reprezentand a treia crestere consecutiva a indicatorului. #leadend#



William Gross, directorul de la Pacific Investment Management (Pimco), firma care detine cea mai mare "colectie" de fonduri mutuale de obligatiuni din lume, este de parere ca economia SUA este acum intr-o perioada de "reflatie", care va ajuta la ocolirea deflatiei si face ca piata obligatiunilor sa intre in defensiva.



Paul McCulley, un alt director de la Pimco, declara in iulie ca ca rata dobanzii la creditele overnight nu va creste timp de inca doi ani. Aceasta viziune s-a schimbat radical de cand fondul Total Return, in valoare de 73 miliarde de dolari, a scazut in iulie cu 3,76%, declin record pentru topul celor mai bine vandute zece fonduri americane.



Contractele futures cu scadenta in decembrie arata ca investitorii, care pe 13 iunie estimau scaderea cu jumatate de punct procentual a ratelor de referinta, nu mai considera ca este posibila o astfel de evolutie.



Conducerea Rezervelor Federale va lua in aceasta saptamana o decizie privind ratele de dobanda, insa 78 de economisti chestionati de Bloomberg News considera ca nu se va opera nici o schimbare.



Totul a inceput cu Greenspan



In Europa, contractele pe trei luni avand ca suport rata de dobanda Euribor au crescut peste rata pe trei luni de pe piata monetara. Astfel a luat sfarsit un an de previziuni de scadere a dobanzii. Mai mult, investitorii sunt de parere ca pana la sfarsitul anului si Banca Angliei va lua decizia de crestere a ratei de referinta.



Ce s-a intamplat? Demello a afirmat ca a inceput sa vanda obligatiunile de stat cu scadenta peste 10 ani imediat dupa ce Alan Greenspan, presedintele Fed, a declarat pe 15 iulie ca cresterea economica se va accelera fara ca Rezervele Federale sa fie nevoite sa cumpere titluri de stat de pe piata. Mai tarziu, intr-un raport s-a aratat ca industria serviciilor din SUA s-a extins cel mai mult din ultimii 6 ani, iar comenzile au crescut intr-un ritm record.



Urmatoarea miscare a Europei



In Europa, rata dobanzii pentru imprumuturile contractate se gaseste la cel mai mic nivel din 1946. Aceasta situatie, impreuna cu reducerea impozitarii promisa de guvernele Germaniei si Frantei, au redat optimismul consumatorilor si oamenilor de afaceri. Serviciile, care reprezinta mai mult de jumatate din economia germana, au crescut pentru prima data de la inceputul anului.



"Banca Centrala Europeana asteapta noi informatii pentru a evalua impactul ultimei reduceri a ratei de dobanda", a spus Heinz-Joachim Neubuerger, director financiar al companiei Siemens. "Nu cred ca rata dobanzii se va mai modifica in acest an".



Asteptarile investitorilor s-au modificat radical si in Marea Britanie, dupa ce, in iulie, Banca Angliei a redus rata de dobanda la minimul din ultimii 48 de ani, la 3,5%. Consumatorii au profitat de scaderea costului imprumuturilor, astfel ca volumul creditelor a crescut foarte mult. Vanzarile de autoturisme noi au inregistrat un nivel record in iulie, iar serviciile au crescut in cel mai mare ritm din ultimele 14 luni.



"Urmatoarea masura, a oricarei banci centrale importante, va fi de crestere a rate dobanzii", a declarat Marc Touati, economist sef la Natexis Banques Populaires din Paris. El crede ca Fed-ul va creste dobanda in octombrie si decembrie, iar Banca Angliei si BCE vor face aceeasi mutare in prima jumatate a anului viitor.



Crestere economica fara angajati



Unii manageri si economisti sunt de parere ca mediul de afaceri este prea optimist sperand o relansare rapida a economiilor din Europa si SUA, atata timp cat acestea nu creeaza destule locuri de munca. In iulie, 44.000 de angajati americani si-au pierdut locul de munca, al saselea declin consecutiv.



Cererea din partea consumatorilor a continuat sa cresca in al doilea trimestru, iar cheltuielile realizate de guvern pentru aparare au atins cel mai mare nivel din 1951.



De asemenea, cele mai multe companii din Europa au obtinut profit in al doilea trimestru prin reducerea costurilor, si nu prin cresterea volumului vanzarilor. Reprezentantii companiei Siemens au declarat luna trecuta ca vor desfiinta inca 2.300 locuri de munca din unitatea producatoare de telefoane mobile pentru a creste eficienta. In Germania, rata somajului a crescut in iulie pentru prima data in ultimele 3 luni.



Alte companii sunt mai optimiste in privinta relansarii economiei. Hemut Panke, directorul executiv de la Bayerische Motoren Werke, al doilea producator de automobile de lux din lume, a afirmat ca exista "semnale imbucuratoare" privind evolutia economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO