Business Internaţional

Pietele de capital vor deveni magnetul investitiilor straine

04.08.2000, 00:00 15



Pietele de capital din Europa Centrala si de Est ar putea inregistra in perioada urmatoare performante superioare altor burse din economiile in dezvoltare, existand un potential cert de crestere mai mare ca in Vest, se arata intr-un studiu al bancii austrice Raiffeisen Bank, citat de Reuters.

"Bursele din regiune nu numai ca vor inregistra o dinamica superioara pietelor din alte tari in dezvoltare, dar vor depasi chiar marile centre ale investitiilor de capital din Europa si America de Nord", a declarat Peter Brezinschek, analist la Raiffeisen Bank.

Analistii bancii austriece apreciaza ca aceasta evolutie va beneficia de suportul unei cresteri economice semnificative in toate tarile din Europa Centrala si de Est, 2000 fiind primul an din 1989 incoace cand fiecare economie din regiune prezinta premisele unui spor al Produsului Intern Brut. Numai posibilitatile de crestere ale Rusiei sunt puse la indoiala, din cauza reformelor structurale a caror aplicare se afla de-abia la inceput.

Prognozele de ansamblu pentru Europa Centrala sunt pozitive, analistii estimand o accelerare a cresterii macroeconomice in regiune, pe fondul unui declin considerabil al inflatiei si al ratelor dobanzilor. Aceasta evolutie va fi sustinuta si de stabilitatea ratelor de schimb ale monedelor nationale din zona fata de euro.

Principalele beneficiare ale trendului economic ascendent vor fi, in opinia analistilor Raiffeisenbank, Slovacia, recent admisa in OECD, Rusia, Romania, Bulgaria si Croatia, ale caror piete de capital s-ar putea tranforma intr-un adevarat magnet pentru investitorii straini.

Fondurile de investitii de pe asa-numitele piete in formare din Europa erau cotate printre cele mai performante din lume la inceputul acestui an, insa socul declinului suferit de actiunile din tehnologie cotate la bursa americana le-a retezat avantul.

Desi legatura dintre evolutiile de pe Nasdaq si pietele de capital din Europa Centrala si de Est pare lipsita de logica, traderii afirma ca influenta este incontestabila, mai ales ca bursele din regiune sunt dominate de companiile de telecomunicatii, media si tehnologie.

Analistii sustin totusi ca orice corelatie cu situatia de pe Nasdaq este lipsita de fundament, companiile central-europene din tehnologie fiind dependente de cresterea economica si dinamica cererii interne zonale.

"A cumpara un telefon in Europa de Est este similar cu a cumpara o masina in Occident sau, cu alte cuvinte, cresterea companiilor de tehnologie din Est depinde de cresterea economica generala, in timp ce pe Nasdaq totul este legat de aparitia inovatiilor", a declarat un analist.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO