Business Internaţional

Piete sensibile la sabotaje si increderea consumatorilor

19.08.2003, 00:00 17



Preturile la petrol au urcat luni, dupa ce doua incendii care au avut loc la sfarsitul saptamanii trecute au pus capat livrarilor de titei prin conducta de export irakiana Kirkuk, iar cumparatorii de benzina au luat cu asalt furnizorii din Statele Unite.



La Bursa din New York, pretul la titeiul cu livrarea in luna septembrie a urcat cu 31 de centi pe baril, pana la 31,36 de dolari pe baril. Pretul pentru livrarile din octombrie s-a majorat cu 39 de centi si a ajuns la 29,20 de dolari pe baril.



Benzina este un produs aflat la mare cautare in timpul verii in Statele Unite. Dar, dupa pana de curent de saptamana trecuta din America de Nord, sapte rafinarii au fost inchise, iar rezervele de carburant, si asa fragile, se subtiaza vazand cu ochii.



La bursa newyorkeza de marfuri, pretul benzinei a crescut cu peste un dolar la galon, cu putin sub maximul atins saptamana trecuta, cand a inregistrat cel mai inalt nivel de la declansarea razboiului din Irak.



Oleoductul irakian care asigura legatura dintre Kirkuk (nordul tarii) si terminalul de la Ceyhan a fost afectat, la sfarsitul saptamanii, de doua incendii, oficialitatile banuind ca este vorba despre noi acte de sabotaj.



Dolarul castiga teren in lupta cu euro



Dolarul a crescut ieri pe piata londoneza, profit=nd de statisticile oficiale privind increderea consumatorilor in SUA. Se asteapta ca rapoartele locale care vor fi facute publice astazi sa aduca un argument in plus referitor la accelerarea cresterii economice americane.



Consumatorii au fost mult mai increzatori in aceasta luna fata de cea precedenta, iar ritmul constructiilor de locuinte din Statele Unite aproape ca a atins, in iulie, un nou record dupa 17 ani, potrivit estimarilor economistilor din cadrul Bloomberg News. Semnele de revigorare a economiei americane au marit indicele bursier 500 cu 26%, ratingul fiind acordat de cei de la Standard&Poor. Acest lucru a determinat si o crestere a cererii de dolari.



"Economia americana se bucura de un optimism in crestere," a declarat Ian Gunner, seful departamentului de cercetare a cursului de schimb de la Financial Corp. din Londra. "Atat timp cat aceasta tendinta continua, capitalurile proprii se vor imbunatati, ceea ce ar trebui sa ajute la cresterea dolarului".



Euro se tranzactiona cu 1,1231 dolari, fata de 1,1254 dolari cat a inregistrat vineri. Moneda americana s-a majorat cu 1,4% in ultimele trei luni. Dolarul a avansat la 119,48 yeni, fata de 119,20.



Recorduri la bursele din Asia si Europa



Indicele Nikkei din Tokio a terminat, luni, peste nivelul de 10.000 de puncte pentru prima data in acest an. Intoarcerea investitorilor din weekend a alimentat cu bani actiunile din industria otelului, dar si in alte actiuni care vor beneficia de pe urma redresarii economiei nipone.



Indicele bursier Nikkei 225 a urcat cu 1,7% pana la 10.032,97, in timp ce indicele Topix a crescut cu 1,2% si a ajuns la 976 puncte. Indicele Nikkei a surclasat nivelul celor 10.000 de puncte de doua ori in timpul tranzactiilor din iunie, dar nu a mai depasit 10.000 de puncte la inchidere din august anul trecut.



Si bursele europene sunt in crestere. Indicele Daw Jones Stoxx 600 a atins nivelul maxim din acest an datorita cresterii increderii in redresarea economiei americane.



Indicele Stoxx 600 a crescut pentru a opta zi consecutiv cu 0.4%, pana la 214,35 la bursa din Frankfurt, cel mai inalt nivel din 5 decembrie, 2002. Indicele Stoxx 50 s-a majorat cu 0.5% si a juns la 2509,78.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO