Business Internaţional

Piaţa transferurilor din industria fotbalului ratează tranzacţii de până la 10 miliarde de euro din cauza pandemiei

Piaţa transferurilor din industria fotbalului ratează...

Autor: Dorin Oancea

06.05.2020, 14:17 62

Valoarea jucătorilor de fotbal europeni va scădea cu până la 10 miliarde de euro din cauza pandemiei, în condiţiile în care unele dintre cele mai mari cluburi sportive au avertizat că reducerea veniturilor încasate înseamnă că vor cheltui mai puţin pentru transferuri, relatează Financial Times.

Conform unei analize a companiei de consultanţă KPMG, criza financiară a dus la o scădere accentuată a valorii fotbaliştilor, deoarece cluburile se pregătesc să reducă cheltuielile de transfer în acest an.

Costurile de achiziţie a jucătorilor au crescut constant în ultimii ani în cele mai mari ligi, precum Premier League din Anglia, La Liga din Spania şi Bundesliga din Germania.

Cu meciurile suspendate din cauza Covid-19, cluburile de pe continent se confruntă cu pierderi şi încearcă să îşi reducă costurile.

Analiza KPMG arată că valoarea unor jucători citaţi în mod regulat ca ţinte potenţiale pentru cluburi mari, cum ar fi Jadon Sancho de la Borussia Dortmund şi Harry Kane de la Tottenham Hotspur, au scăzut cu 16%, până la aproximativ 127 milioane de euro şi, respectiv, 112 milioane de lire sterline.

Perioada trasferurilor - trei luni de vară în care echipele pot achiziţiona jucători - trebuia să se deschidă pe 1 iulie. Fifa, organul de conducere al fotbalului internaţional, doreşte prelungirea contractelor jucătorilor care expiră înainte de această dată până la terminarea sezoanelor şi că fereastra trasferurilor ar trebui împinsă până în august.

Vara trecută, cluburile din cele cinci mari ligi din Europa - Anglia, Germania, Spania, Italia şi Franţa, au cheltuit un record record de 5,5 miliarde de euro, potrivit Deloitte, în creştere cu 900 de milioane de euro faţă de aceeaşi perioadă din 2018.

KPMG a spus că va exista o „scădere atât a volumului tranzacţiilor, cât şi a sumelor de transfer”. Se estimează că, dacă sezoanele interne pot fi finalizate în spatele uşilor închise, valoarea jucătorilor va scădea cu 6,6 miliarde de euro. Dacă sezoanele sunt anulate total, valoarea va ajunge la 10 miliarde de euro.

KPMG apreciază că, cel mai probabil, vom asista la o„ piaţă a cumpărătorului ”, în care o minoritate de cluburi ar putea exploata poziţia financiară dificilă a omologilor lor, obţinând jucători la un preţ mai mic decât ar fi fost posibil până vara trecută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO