Business Internaţional

Piata rezidentiala franceza rezista in fata crizei subprime

19.05.2008, 22:35 16

Recent, pe unul dintre cele mai mari santiere de constructii din Franta, echipe intregi de muncitori lucrau la fundatia unui urias proiect rezidential si comercial. Anul trecut si cu un an in urma, multi cumparatori incercau sa obtina apartamente imediat ce acestea erau finalizate.
Astazi, vanzarile continua intr-un ritm sustinut, in ciuda crizei globale a pietelor de credit care a determinat scaderi ale pietelor rezidentiale din alte tari, scrie International Herald Tribune. Proiectul cuprinde un total de 5.300 de apartamente care se asteapta a fi finalizate pana in 2010, pe langa birouri, parcuri, restaurante si magazine.
"Cred ca vom fi atinsi de aceasta criza, dar nu in aceeasi masura si nu la fel ca alte tari", a declarat Jean-Fran?ois Gabilla, presedinte al Federation des Promoteurs-Constructeurs de France, care reprezinta companiile din domeniul constructiilor. "Nu cred ca preturile se vor modifica foarte mult".
Multi analisti spun ca se asteapta la o perioada prelungita de scadere a preturilor in Statele Unite, Marea Britanie, Spania si Irlanda pe fondul incetinirii cresterii economice si al redresarii pietelor de credit. Totusi, desi proprietarii de locuinte din Franta sunt si ei ingrijorati in legatura cu valoarea locuintelor lor si preturile de aici ar putea scadea de asemenea, piata imobiliara pare sa fie mai stabila, sustinuta fiind de factori ca o atitudine prudenta fata de creditare si credite ipotecare, un caracter mai putin speculativ al achizitiilor de locuinte si factori demografici si sociali.
In cel mai recent studiu, federatia franceza a agentilor imobiliari indica o crestere de 0,1% a preturilor in martie fata de februarie si de 2,5% fata de aceeasi luna a anului anterior. Iar agentia de rating S&P a estimat recent o crestere a preturilor la locuinte de 3% pe termen mediu.
Spre deosebire, cel mai urmarit indice din Marea Britanie a scazut cu 2,5% in martie fata de februarie, cea mai pronuntata scadere de la inceputul anilor '90, si cu 1,3% in aprilie. Morgan Stanley anticipeaza ca preturile la locuinte vor scadea cu 15% in Marea Britanie in urmatorii doi ani. In unele parti ale Statelor Unite, au scazut deja de la niveluri maxime cu un astfel de procent.
Aceasta rezistenta aparenta a Frantei poate fi in parte explicata prin faptul ca cererea se situeaza inca la un nivel ridicat.
In 2006, Franta inregistra cea mai ridicata rata a natalitatii, conform agentiei franceze de statistica. Rata imigratiei ramane ridicata, iar rata divorturilor creste.
"Avem din ce in ce mai multe familii monoparentale", arata Gabilla. "Acest lucru este benefic pentru piata, chiar daca din punct de vedere social nu este".
Acesta estimeaza ca pentru a acoperi cererea, Franta trebuie sa construiasca 500.000 de locuinte pe an. Anul trecut, au fost construite 435.000, un numar record, asteptat sa scada in acest an.
Un alt motiv pentru care criza subprime a afectat intr-o mai mica masura piata ipotecara franceza este faptul ca in Franta conditiile de creditare au fost mai aspre decat in Marea Britanie sau Irlanda. Datoriile gospodariilor franceze au echivalat in medie 47% din PIB in trimestrul al treilea al anului trecut, comparativ cu 59% in cazul zonei euro si 97% in cazul Marii Britanii, conform datelor Standard & Poor's.
Unii analisti, ca Udo Reifner, profesor de drept si economie in cadrul Universitatii din Hamburg, atrag atentia asupra unei diferente de cultura a creditului, cea din Europa nordica avand un caracter mai "protestant", iar cea din Europa sudica unul mai strict, sau "catolic". In acelasi timp, in Franta platile dobanzilor sunt reglementate strict prin instrumente cum ar fi "taux d'usure", o limita oficiala stabilita de Banca Frantei pentru ratele pe care le pot percepe creditorii. Bancile de aici nu sunt in general dispuse sa imprumute mai mult de 33% din venitul brut.
Creditele ipotecare de 100% nu exista, iar majoritatea imprumuturilor pentru locuinte, aproximativ 85%, au o rata fixa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO