Business Internaţional

Piata materiilor prime s-a dovedit a fi mult prea riscanta pentru unele fonduri de hedging

26.09.2006, 17:13 17

La opt ani de la prabusirea Long-Term Capital Management (LTCM), fondurile de hedging inca se lupta cu riscurile ce pot aparea pe pietele cele mai profitabile, scrie Bloomberg.
Pe 19 septembrie, fondul Amaranth Advisors din Connecticut i-a anuntat pe investitori ca are pierderi de 6 mld. dolari ca urmare a unor previziuni gresite in ceea ce priveste pretul gazelor naturale. Mother Rock, un alt fond, de 400 mil. dolari (316 mil. euro), s-a prabusit ca urmare a tranzactiilor de pe piata energiei. Firma de investitii Ospraie Management a inceput in iunie lichidarea unui fond de pe piata materiilor prime, in valoare de 250 mil dolari (197,5 mil. euro). Cauza acestor caderi sunt cei 20 de miliarde de dolari (15,8 miliarde de euro) nou intrati pe piata materiilor prime si cea a energiei.
Reuters-Jefferies CRB Price Index, un indice cuprinzator ce ia in calcul de la petrol si gaze naturale pana la plumb si zahar, a scazut cu 16%, de la maximul atins in mai. Este cea mai puternica scadere din ultimii 20 de ani.
"Ma astept si la alte scaderi, dar nu la fel de importante ca in cazul Amaranth", spune Peter Fusaro, cofondator al comapaniei newyorkeze Energy Hedge Fund Center, companie ce consiliaza societatile in legatura cu strategiile de tranzactionare pe piata energiei. "Sunt prea multi manageri de fonduri care castiga bani multi ca rezultat al recentului interes pentru materiile prime, iar sistemul lor de control al riscului nu este creat sa faca fata unor presiuni atat de mari."
Pierderile Amaranth sunt printre cele mai mari dupa 1998, cand Long-Term Capital, cu sediul in Greenwich, a pierdut 4 miliarde de dolari (3,1 miliarde de euro) investind in obligatiuni guvernamentale. Fondul infiintat de John Meriwether, fostul vicepresedinte al Salomon Brothers, a primit numai 3,5 miliarde de dolari (2,7 miliarde de euro) de la creditori care au rascumparat titlurile Fed.
Brain Hunter, codirector al diviziei internationale de energie si materii prime la Amaranth, este responsabilul cu operatiunile de hedging cu gaz natural ale companiei.
Hunter, care lucreaza in Calgary, situat la 1.600 de kilometri departare de sediul central din Greenwich, nu a putut fi contactat dupa ce pe 19 septembrie Nick Maounis, fondatorul companiei, a trimis o scrisoare catre toti investitorii, aducandu-le la cunostinta pierderile inregistrate.
Amaranth "incearca sa protejeze interesele investitorilor si sa-si onoreze obligatiile fata de creditori", spune Maounis in scrisoare. Cele doua fonduri ale firmei, care castigasera 26 de procente in luna august, sunt cu 35% mai jos decat la inceputul anului.
Dupa ce Departamentul de Energie al Statelor Unite a raportat un nivel al rezervelor mai mare decat cel de anul trecut, pierderile Amaranth au crescut brusc, in timp ce pretul gazelor naturale a pierdut 12% acum doua saptamani.
Traderii s-au bazat pe faptul ca diferenta dintre preturile future ale gazelor naturale in timpul verii din emisfera nordica si cele din lunile de iarna va creste, un trend care se confirma anual din 2004. Cu ajutorul contractelor futures se vand sau cumpara produse la o anume data si la un pret dinainte stabilit. Diferenta dintre preturile din mai 2007 si cele in aprilie 2007 a atins maximul de 2,6 $ (2 euro). Aceasta a ajuns la numai 1,15 $ (0,9 euro) la sfarsitul saptamanii trecute. Diferenta dintre cele doua preturi a fost pe 19 septembrie de 83 de centi (65 de eurocenti) pe bursa de marfuri din New York.
Gazele naturale sunt cele mai putin performante contracte futures de anul acesta, scazand cu 51%. Pretul futures al soia a scazut cu 6% pe piata din Chicago, iar pretul pentru cacao in Londra a pierdut 15%.
"Problema este ca toti au avut o politica de cumparare agresiva, iar cei care se bazau pe o prognozare corecta a pretului au pierdut", spune Marcel Melis, fondator al Energy Capital Management, un fond de hedging din Amsterdam care intentioneaza sa-si inceapa activitatea la 1 octombrie.
Hedge Fund Research a raportat un profit mediu pentru fondurile de hedging de 9% dupa plata taxelor, putin peste castigurile din 2004 si cu mult sub media de 16 procente din anii '90. Anul acesta, la 31 iulie, profitul mediu inregistrat de fonduri era de 5,8%.
Conform Hedge Fund Research, peste 500 de fonduri de hedging au intrat in lichidare in ultimii doi ani, in principal din cauza performantelor scazute. Fondurile sunt concentrari de capital care le permit managerilor sa obtina castiguri imense pe seama investitiilor facute in numele clientilor.
Organismul de reglementare a pietei de capital din SUA (SEC) a ramas fara dreptul de a organiza inspectii neanutate ale fondurilor, in urma deciziei unei curtii federale de apel.
Managerii fondului de hedging Aeneas Capital Management fac obiectul unor investigatii in Statele Unite si Malaiezia dupa ce investitiile acestora din Malaiezia au dus la pierderi de peste 60%.
Pierderile cauzate de managementul defectuos de la Aeneas Capital si Amaranth "pot avea ca rezultat o mai mare atentie a investitorilor cu privire la elementul cheie: sistemul de risk-management", spune Aljoscha Haesen, care adminsitreaza un portofoliu de 40 de milione de dolari (31,5 milione de euro) la Forsyth Partners din Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO