Business Internaţional

Piata auto europeana incepe sa isi revina

16.11.2006, 17:33 14

In octombrie, Toyota Motor, Fiat si Peugeot-Citro?n au fost primele producatoare de automobile care au inregistrat cresteri ale vanzarilor de automobile in Europa, din luna mai companiile lansand noi modele si oferind discounturi, scrie Bloomberg.
Vanzarile totale au avansat cu 3,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pana la 1,21 milioane de unitati, a anuntat Asociatia Europeana a Producatorilor de Automobile.
In primele zece luni ale anului, numarul de noi inregistrari de automobile a crescut cu 0,4%, pana la 13,1 milioane de unitati.
"Rezultatele arata ca cei mai buni performeri sunt cei care au lansat noi modele, desfasurand in acelasi timp o campanie agresiva de stabilire a preturilor si marketing", a declarat Thomas Ryard, analist in cadrul Global Insight.
Toyota si Fiat inregistreaza rezultate mai bune anul acesta cu noi modele, cum ar fi Yaris si RAV4 ale producatorului japonez si Grande Punto al Fiat. Peugeot a avut de castigat pe baza modelului 207.
In acelasi timp, rata somajului in Europa a ramas neschimbata, situandu-se la cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani, de 7,8%, in septembrie.
Increderea europenilor in economie a crescut, atingand cea mai ridicata valoare din ultimii cinci ani in octombrie, iar ritmul de crestere a inflatiei a incetinit in contextul scaderii preturilor la petrol, scadere ce a sporit puterea de cumparare a consumatorilor si a companiilor, arata Comisia Europeana.
In prezent, Peugeot ofera un discount de 2.000 de euro pentru modelul 307 compact in Franta. Fiat ofera un discount de 910 euro pentru Grande Punto, in timp ce Volkswagen a redus pretul modelului Touran cu 1.025 lire sterline in Marea Britanie.
Ryard arata ca Toyota ofera cele mai mari discounturi in Olanda, de 9% la majoritatea modelelor, iar mai multe marci din Germania practica discounturi de 16% pentru mai multe modele.
Cota detinuta de Fiat din piata europeana in octombrie a crescut pana la 7,5%, de la 6,4% cu un an in urma. In octombrie, vanzarile sale au crescut cu 16% pana la 92.704 unitati. Fiat va lansa modelul Bravo compact la inceputul anului viitor.
Cota de piata detinuta de Toyota a crescut pana la 5,7% in octombrie, de la 5,1% cu un an in urma. Pe 7 noiembrie, Toyota anticipa o crestere cu 13% a profitului net inregistrat in anul ce se va incheia in martie 2007, pana la 1.550 de miliarde de yeni (13 miliarde de dolari).
Peugeot, al doilea mare producator de automobile din Europa si cel mai mare din Franta, a raportat o crestere cu 7,1% a vanzarilor in octombrie. Compania a vandut 166.363 unitati luna trecuta. Profitul Peugeot este in scadere din 2002, CEO-ul companiei nereusind sa obtina o scadere rapida a costurilor.
Cifrele asociatiei includ 23 din cele 25 de tari membre ale UE, plus Elvetia, Norvegia si Islanda.
In Statele Unite, firmele producatoare de automobile au cerut presedintelui Bush sa le ajute sa devina mai competitive pe plan global, insistand in acelasi timp ca nu doresc imprumuturi din partea guvernului.
Presedintele Bush s-a intalnit cu directorii DaimlerChrysler, Ford si GM, companii care incearca sa faca fata competitiei venite din partea producatorilor asiatici, pentru a discuta pe marginea problemelor legate de cresterea importurilor si a costurilor de sanatate.
Companiile, care cheltuiesc mai mult pe programele de sanatate decat pe otel - una dintre cele mai importante materii prime -, doresc masuri impotriva yenului care se mentine la o valoare scazuta, facand automobilele japoneze mai atragatoare decat modelele americane.
Dupa ce s-au confruntat cu pierderi masive, atat GM, cat si Ford desfasoara ample programe de restructurare, care implica reduceri de locuri de munca si inchideri de fabrici, in scopul reducerii costurilor.
Totusi, acestea au aratat clar ca nu doresc asistenta financiara din partea guvernului.

Vanzari auto in octombrie
Vanzarile au avansat cu 3,6% in octombrie in Europa, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pana la 1,21 milioane de unitati
Vanzarile Fiat au crescut cu 16% pana la 92.704 unitati in octombrie; cota detinuta din piata europeana a crescut de la 6,4% la 7,5%
Toyota a asistat la o crestere a cotei detinute din piata europeana de la 5,1% la 5,7% in octombrie
Vanzarile Peugeot au fost cu 7,1% mai mari in octombrie
Vanzarile Volkswagen au continuat sa creasca, avansand cu 4%, pana la 255.569 unitati
General Motors a raportat o crestere de 5,4% a vanzarilor realizate pe piata europeana luna trecuta, pana la 118.227 de unitati

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO