Business Internaţional

Petrolul urca la 93 $ dupa ce Mexicul a redus productia

30.10.2007, 19:26 13

Pretul petrolului a urcat la peste 93 de dolari pe baril, ducand cresterea din aceasta luna la 16%, dupa ce Mexicul a redus cu o cincime productia, ca urmare a conditiilor meteo nefavorabile si a faptului ca moneda americana a atins un minim record, scrie Bloomberg.
Compania de stat Petroleus Mexicanos, al treilea mare furnizor de titei catre Statele Unite, a redus productia cu 600.000 de barili pe zi din cauza unei furtuni, a anuntat purtatorul de cuvant al companiei, Carlos Ramirez.
Pretul titeiului cu livrare in luna decembrie a inregistrat o crestere de 1,5%, pana la un record istoric de 93,20 de dolari pe baril pe New York Mercantile Exchange.
"Avand in vedere multiplele riscuri de ordin fizic si problemele legate de furnizare, pretul petrolului ar putea creste in continuare", a declarat Dariusz Kowalczyk, strateg in cadrul CFC Seymour din Hong Kong.
Pretul titeiului a inregistrat o crestere de 52% in acest an, pe fondul temerilor conform carora cererea de combustibil pentru incalzire din timpul iernii va reduce stocurile de petrol ale Statelor Unite. Alti factori care au contribuit la majorarea preturilor au fost tensiunile dintre Turcia si Irak cu privire la militantii kurzi, cat si tensiunile privitoare la programul nuclear al Iranului.
Pe 27 octombrie, primul-ministru turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat ca tara sa ar putea lansa atacuri militare mai ample daca va fi nevoie. Turcia a anuntat saptamana trecuta ca a trimis trupe in urmarirea militantilor. Pe 26 octombrie, Statele Unite au acuzat Iranul de sprijinirea terorismului si au anuntat noi sanctiuni impotriva statului din Orient. Statele Unite vor ca Iranul sa sisteze operatiunile de imbogatire a uraniului despre care crede ca reprezinta o acoperire pentru dezvoltarea de arme nucleare. Mexicul produce aproximativ 3,1 milioane de barili de titei pe zi, 80% din productie provenind din Golful Mexicului, conform Petroleos Mexicanos.
Petroleos Mexicanos, cunoscuta sub numele de Pemex, a anuntat ca productia celor 600.000 de barili de petrol va fi suspendata pana pe 30 octombrie cel putin. Productia a fost sistata in Golful Campeche, in aceeasi zona in care 21 de muncitori au murit din cauza unui alt uragan produs saptamana trecuta.
Titeiul Brent, de referinta la Londra, cu livrare in luna decembrie a avut o crestere de 1,31 dolari sau 1,5%, atingand un nivel record de 90 de dolari pe baril pe bursa ICE Futures Europe cu sediul in Londra.
Declinul dolarului contribuie si el la majorarea preturilor la titei, arata Rowan Menzies, analist in cadrul Commodity Warrants Australia Pty din Sydney.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO