Business Internaţional

Petrolul si gazele au readus la viata economia Rusiei

15.05.2007, 18:40 13

Presedintele rus Vladimir Putin a reusit sa puna pe picioare economia Rusiei intarind-o in punctele cheie: sectorul petrolier si cel al gazelor.
Rusia a inregistrat progrese considerabile din punctul de vedere al economiei in ultimul deceniu, sub conducerea presedintelui Vladimir Putin. Cu 20 de ani in urma, putini ar fi anticipat ca Rusia urma sa asiste la o perioada de crestere accelerata intr-un timp atat de scurt, scrie Budapest Business Journal.
Economia Rusiei a fost slabita de deceniile de regim sovietic. In acea perioada a reusit sa produca petrol, proiectile nucleare, pusti Kalasnikov si foarte putine alte articole de interes pentru economiile de piata din Vest. Au urmat apoi reformele implementate de fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov, revolutia fostului presedinte Boris Eltin si liberalizarea pietelor. Foarte rapid, un grup de tineri oameni de afaceri, multi dintre ei avand legaturi cu Eltin, a acumulat averi de ordinul miliardelor de dolari profitand de putinele ramasite de valoare ale sistemului sovietic.
In acelasi timp, multi cetateni de rand au ramas cu buzunarele goale dupa ce si-au pierdut locurile de munca garantate de guvern. Singurele active care le-au ramas au fost apartamentele. Pentru Vest, Rusia anilor '90 a reprezentat o scena politica fascinanta, insa nesemnificativa din punct de vedere economic. Intr-o era a preturilor scazute la petrol, bogatia de resurse naturale a tarii, Rusia detinand cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume si aflandu-se pe locul doi din punctul de vedere al rezervelor de petrol, nu conta.
Statutul sau de perdant economic parea asigurat in momentul in care, in 1998, guvernul devaloriza rubla si intra in incapacitate de plata a datoriilor.
Astazi, Rusia este infloritoare. Gratie in principal preturilor ridicate la petrol, economia rusa s-a dezvoltat in medie cu peste 6% pe an in ultimii opt ani. Sectorul petrolier si al gazelor sunt in crestere, bineinteles, insa de o crestere similara se bucura si producatorii de bunuri de larg consum si sectorul imobiliar, in special in Moscova si St. Petersburg. Articolele de lux au patruns si ele pe piata rusa. Constructorul italian de automobile sport de lux Lamborghini a deschis o reprezentanta in Moscova anul trecut, iar designerul american Ralph Lauren si-a anuntat intentia de a deschide doua magazine in acelasi oras.
Companiile rusesti, la randul lor, vand din ce in ce mai multe actiuni catre public, inclusiv pe bursele din New York si Londra, iar occidentalii gasesc piata bursiera a Rusiei profitabila, desi riscanta.
Firmele din Rusia au inceput chiar sa se extinda in Vest. Lukoil, unul dintre cei mai mari producatori de petrol ai tarii, isi comercializeaza benzina in Statele Unite prin intermediul a 2.000 de statii care opereaza sub marca Lukoil si isi extinde reteaua de retail in intreaga Europa. Cea mai mare parte a rusilor nu si-au vazut averile crescand in acelasi ritm cu cele ale celor cativa miliardari ai tarii, cunoscuti sub denumirea de "oligarhi", insa acestia se bucura de conditii de trai mult mai bune decat cu un deceniu in urma. Clasa de mijloc devine tot mai numeroasa: aproximativ unul din cinci rusi traieste in saracie in prezent, comparativ cu unul din trei in 2000, conform OCDE.
Totusi, in ciuda progreselor inregistrate in ultimii ani, Rusia se afla in fata mai multor provocari. Rusii obisnuiti sunt in continuare mai saraci si mai bolnavi decat locuitorii de rand din tarile lumii dezvoltate. In urma disolutiei Uniunii Sovietice, sistemul de sanatate a ramas intr-o stare dezastruoasa, iar in cazul locuitorilor Rusiei speranta de viata este cu mult mai redusa decat in cazul vecinilor lor europeni. Desi economia a inceput sa se diversifice, petrolul si alte resurse naturale reprezinta inca 80% din exporturi.
Rusia se bucura de un procent ridicat de oameni cu un nivel inalt de pregatire profesionala, insa acestia nu stiu cum sa-si valorifice acest avantaj, spune Serghei Netessine, profesor in cadrul Wharton School a Universitatii din Pennsylvania. Cercetatorii nu au reusit pana acum sa dezvolte genul de industrii care pun in miscare cele mai puternice economii din lume. "Rusia, Brazilia, Polonia si India genereaza de doua, pana la trei ori mai multe publicatii stiintifice. Germania si Spania de sase ori. Pot fi analizati si alti indicatori. Germania genereaza de 100 de ori mai multe patente pe cap de locuitor decat Rusia", spune Netessine.
Si mai grav, coruptia inca afecteaza bunul mers al comertului, functionarii cerand mita pentru emiterea de autorizatii sau procesarea de documente. Transparency International, un grup non-profit, plaseaza Rusia pe pozitii similare cu Ruanda si Filipine in cadrul unui top al celor mai corupte tari.
Enigma aflata in centrul transformarii economice a Rusiei este presedintele Vladimir Putin. Este bine cunoscuta fosta cariera a acestuia ca agent al KGB. Unii analisti interpreteaza aproape toate miscarile sale drept incercari de a readuce Kremlinul in pozitia de putere deplina de care se bucura in anii regimului sovietic. Aceasta este o interpretare gresita a realitatii ruse, spune Valeri Iakubovici, profesor in cadrul Wharton School. Mai intai, "nimeni din Rusia nu doreste sa se intoarca in acea perioada", spune el. Mai apoi, Putin nu are puterea de a impinge tara inapoi, chiar daca si-ar dori sa faca acest lucru.
"In jurul lui exista mai multe grupuri, el incercand sa creeze un echilibru intre acestea", arata Iakubovici. "Guvernul nu se afla in intregime sub controlul lui".
Putin a centralizat puterea, a preluat atributia desemnarii guvernatorilor regionali si a intarit controlul statului in sectoare industriale cheie cum ar fi cel al petrolului si gazelor.
De exemplu, in prezent statul detine un pachet majoritar in cadrul Gazprom, cea mai mare companie de gaze naturale a Rusiei. "In 2003, companiile de stat erau responsabile pentru aproximativ 16% din productia de titei", arata OCDE. "Pana la sfarsitul anului 2005, procentul a crescut la 33,5%".
Putin a luat in acelasi timp masuri impotriva rivalilor sai politici si a adoptat o politica dura impotriva sectorului media, in special a televiziunii.
Desi a adoptat o atitudine autoritara din punct de vedere politic, Putin a dat dovada in acelasi timp de o deschidere si flexibilitate mai mare in ceea ce priveste problemele economice. "Putin a jucat un rol important in asigurarea unei stabilitati economice. Este o fiinta umana, cu defecte, insa realizarile sale din punct de vedere economic sunt greu de pus la indoiala", spune Bill Browder, CEO al Hermitage Capital Management, un investitor important in Rusia.
Putin a facut din responsabilitatea fiscala unul dintre obiectivele importante ale mandatului sau. Pe masura acumularii veniturilor din petrol, el a achitat datoriile Rusiei fata de creditorii externi.
Putin a constituit castigurile obtinute de guvern din petrol intr-un fond special care se ridica acum la 80 de miliarde de dolari. OCDE pune scaderea inflatiei pe seama managementului economic al lui Putin. In ultimii cinci ani, rata inflatiei a scazut de la 15% la 9%.
Desi legislatia rusa ii interzice lui Putin sa candideze pentru un al treilea mandat, el este extrem de popular in Rusia. Putin si-a anuntat intentia de a se retrage, desi observatorii din Rusia considera ca el va ajunge intr-o pozitie care-i va permite sa se mentina aproape de centrul puterii.
Principalii candidati pentru pozitia de presedinte par a fi doi dintre protejatii sai: Dmitri Medvedev si Serghei Ivanov.
Medvedev, avocat de profesie, se ocupa de proiectele speciale de reformare a unor domenii precum cel al sanatatii, educatiei, fiind considerat mai liberal din punct de vedere economic.
Ivanov, fost agent al KGB, a fost, pana la promovarea sa recenta in pozitia de prim-ministru adjunct, ministru al apararii. El are o pozitie mai conservatoare din punct de vedere economic.

Putin si economia Rusiei

Gratie in principal preturilor ridicate la petrol, economia rusa s-a dezvoltat in medie cu peste 6% pe an in ultimii opt ani.
Companiile rusesti vand din ce in ce mai multe actiuni catre public, inclusiv pe bursele din New York si Londra.
In ultimii cinci ani, rata inflatiei a scazut de la 15% la 9%.
Putin a facut din responsabilitatea fiscala unul dintre obiectivele importante ale mandatului sau.
Principalii candidati pentru pozitia de presedinte par a fi doi dintre apropiatii lui Putin: Dmitri Medvedev si Serghei Ivanov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO