Business Internaţional

Petrolul si aurul scad

12.02.2003, 00:00 12

Decizia Irakului de a accepta neconditionat  survolarea teritoriului sau de avioanele americane in scop de supraveghere a temperat tensiunile recente legate de razboi si a dus la coborarea preturilor la petrol si aur de la maximele record de la inceputul saptamanii.
Pretul titeiului a atins luni un nou maxim pe ultimele 26 de luni pentru a treia zi consecutiva din cauza reducerii rezervelor de combustibil pentru incalzire in Statele Unite, a diminuarii exporturilor petroliere din Venezuela si a temerilor de razboi.
Un raport publicat de Departamentul de energie al administratiei SUA saptamana trecuta arata ca rezervele de combustibil pentru incalzit au scazut saptamana trecuta cu 5,4 milioane de barili si investitorii sunt ingrijorati de ce ar putea arata datele pentru saptamana aceasta.
Pretul titeiului cu scadenta in aprilie a scazut ieri 32,12 dolari pe baril, dupa ce atinsese un nou maxim al ultimelor 26 de luni de 32,70 dolari pe baril la inceputul sedintei de tranzactionare. Aurul a scazut de asemenea la 364,20 de dolari pe uncie.
Pietele petroliere, care deja factureaza preturi mai mari din cauza riscului de razboi cu Irakul si a grevei din Venezuela care dureaza de doua luni, au fost afectate grav si de declinul stocurilor de combustibil pentru incalzire in nord-estul Statelor Unite, unde temperaturile neobisnuit de scazute alimenteaza cererea.
Statele Unite erau intr-o pozitie mult mai favorabila pentru a gestiona o posibila intrerupere a aprovizionarii cu petrol in 1990 cand Irakul a invadat Kuveitul.  Acum, stocurile mici si scaderea capacitatii de productie la marii producatori ai lumii le fac mult mai vulnerabile. Statele Unite au foarte mult de pierdut. Un eventual soc pe piata petrolului ar putea cauza cresteri mari de pret si daca se prelungeste chiar o recesiune.

Bursele si dolarul recupereaza
Bursa de pe Wall Street a reusit sa inceapa saptamana cu avansuri modeste dupa ce investitorii au fost linistiti de relaxarea tensiunilor geopolitice cu Irakul. Dealerii nu si-au asumat insa riscuri prea mari intrucat administratia Bush isi sustine in continuare pledoaria impotriva Irakului argumentand ca ultimele concesii sunt numai miscari tactice si nu implica eforturi reale de dezarmare.
Indicele Dow Jones a urcat cu 0,71% la 7.920 de puncte.
Dolarul s-a apreciat fata de euro pentru a treia zi consecutiva la 1,0719 dolari pe euro ca urmare a temperarii temerilor de razboi. De la initierea investigatiilor in Irak, din 27 noiembrie anul trecut, dolarul a pierdut 8,3% fata de moneda unica europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO