Business Internaţional

Petrolul nu se opreste din crestere: 52 de dolari barilul

08.10.2004, 00:00 13



Titeiul a atins ieri un nou record la bursa din New York, pe fondul ingrijorarilor ca rezervele americane de combustibil nu vor fi suficiente pentru acoperirea cererii din anotimpul rece, informeaza Bloomberg.



Stocurile de combustibil pentru incalzit sunt in SUA cu 11 procente sub nivelul normal. In acelasi timp, OPEC pompeaza aproape la capacitate maxima si nu dispune decat de marje reduse pentru a compensa eventuale intreruperi ale productiei.



Potrivit analistilor Steve Strongin, de la Goldman Sachs si Anthony Nunan, de la Mitsubishi, petrolul va atinge si 60 de dolari barilul, in pragul unei ierni preconizate reci si a amenintarilor la adresa productiei petroliere, la care piata a devenit extrem de sensibila.



"Ma astept ca preturile sa ramana la nivelurile actuale pentru cel putin inca doua luni", a afirmat Sumita Bose Roy, de la Bharat Petroleum, a treia companie de rafinare din India. "Chiar daca preturile vor scadea, nu vor ajunge sub 45 dolari pe baril", a precizat Roy.



Presedintele OPEC, Purnomo Yusgiantoro, a declarat marti ca se asteapta ca presedintele american George W. Bush sa elibereze mai mult petrol din rezerva strategica, pentru a diminua preturile la combustibil si a castiga voturi in alegerile programate pentru luna urmatoare.



Ieri, titeiul era cotat, la New York, la 52,6 dolari barilul. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO