Business Internaţional

Petrolul bate record dupa record

18.07.2006, 18:13 13

Pretul titeiului si-a continuat ascensiunea pentru a cincea zi consecutiva, atingand un nivel record la bursa de marfuri din Londra (78,10 dolari/baril), pe fondul escaladarii violentelor din Orientul Mijlociu, care detine o treime din petrolul mondial, scrie Bloomberg.
Grupul celor opt tari puternic industrializate (G8) nu a reusit sa prezinte un mesaj clar celor doua state combatante, Israelul si Libanul, nici sa ceara o incetare imediata a conflictului din zona. Disputa israelo-libaneza a dus la cresterea vertiginoasa a pretului la petrol, la evolutii negative pe pietele bursiere globale si la aprecierea aurului si a argintului, considerate investitii mai sigure.
"Tensiunile din Orientul Mijlociu vor favoriza din nou aurul si argintul", este de parere Linda Crisafulli, broker la Finspreads, Londra. "Cei care detin petrol acum cu siguranta nu vor sa-l vanda", a adaugat ea.
Cotatia petrolului Brent, de referinta pentru aproximativ doua treimi din livrarile mondiale de titei, a atins un nou record, apreciindu-se cu 52 de centi fata de pretul de inchidere de vineri, pana la nivelul de 78,10 dolari pe baril.
Titeiul Brent cu livrarea in septembrie s-a scumpit cu 91 de centi, atingand valoarea de 78,18 dolari pe baril. Petrolul cu livrare in august a atins o cotatie de 77,74 de dolari pe baril in sesiunea de tranzactionare electronica de dupa inchiderea sedintei normale de tranzactionare pe bursa de marfuri din New York, in crestere cu 0,9%, respectiv cu 71 de centi.
De la inceputul anului pana acum pretul titeiului a crescut cu 35%.
In ultimele cinci zile, petrolul a castigat 5,3% pe piata americana, cea mai mare apreciere din ultimele trei luni. Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a incercat prin oficialii sai sa tempereze ascensiunea vertiginoasa a pretului la petrol, argumentand ca productia si exportul de petrol nu vor scadea.
In ciuda exploziei cotatiei petrolului, moneda americana si-a recapatat forta, atingand o rata de schimb record fata de yenul japonez, apreciindu-se si fata de moneda unica europeana.
"Situatia din Orientul Mijlociu reprezinta un motiv serios de ingrijorare pentru pietele financiare si suntem martorii reintoarcerii pietei mondiale spre dolar, perceput din nou ca o moneda foarte sigura", a declarat Simon Derrick, directorul departamentului de strategie valutara al Bank of New York, sediul din Londra. "Atat timp cat aceste tensiuni armate vor arunca o umbra asupra pietei globale dolarul va continua sa se aprecieze", a adaugat el.
Pe piata valutara din Londra, dolarul a atins o cotatie de 116,82 yeni, in crestere fata de paritatea de 116,12 yeni pe dolar inregistrata vineri pe bursa valutara din New York. Moneda americana s-a apreciat si fata de euro, tranzactionandu-se la 1,2620 dolari pe euro, cea mai buna cotatie din ultimele doua saptamani.
Ascensiunea petrolului a determinat investitorii sa se reorienteze spre metalele pretioase, pretul aurului apreciindu-se cu 1,6% pana la nivelul de 674,55 dolari pe uncie, cel mai bun nivel din 23 mai. De la inceputul conflictului din Liban aurul s-a apreciat cu cinci procente.
Bursele europene au continuat sa scada, nereusind sa acopere pierderile inregistrate saptamana trecuta, cea mai slaba din ultima luna. Ingrijorarea principala a investitorilor este ca tensiunile din Orientul Mijlociu ar putea contribui negativ la perspectivele de crestere economica regionala. "Este o piata dificila cu riscuri foarte mari", este de parere Niccolo Pini, manager de fonduri la Banca Ifigest, Italia.
"Ingrijorarea fata de contextul politic actual din zona precum si pretul petrolului sunt subiectele principale ale investitorilor si asta afecteaza activitatea bursiera", a adaugat el.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 pierduse 0,7% pana la un nivel de 309,48 de puncte la ora locala 11:53 pe bursa din Londra, actiunile celor 18 grupuri industriale inregistrand toate scaderi de cotatie.
Indicele Euro Stoxx 50, calculat pentru cele 12 state din zona euro, a scazut si el cu 0,7%. Stoxx 600 a atins o valoare negativa maxima pentru aceasta luna, pierzand 10 procente fata de maximul atins anul acesta. Indicele german DAX a pierdut si el 0,4%, scadere inregistrata si de indicele londonez FTSE 100.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO