Business Internaţional

Petrolistii din SUA cauta noi metode sa scada pretul petrolului

25.06.2008, 14:01 21

Directorii companiilor petroliere au inceput in ultimii opt ani sa cumpere din ce in ce mai multe actiuni in cadrul propriilor companii, ceea ce ii face pe investitori sa creada ca sectorul energetic reprezinta salvarea lor dupa pierderile imense inregistrate in urma crizei financiare, scrie Bloomberg.
In ultima luna directorii a 10 dintre cele mai mari companii petroliere din Statele Unite au tranzactionat actiuni in cadrul propriilor companii in valoare de peste 2 milioane de dolari (1,29 milioane de euro), aproape dublu fata de valoarea vanzarilor de actiuni, se arata intr-un studiu al Washington Service. Tranzactiile din ultima perioada au facut ca nivelul mediu de tranzactionare din sectorul energetic sa atinga cea mai ridicata valoare din 2000 si pana in prezent.
Traderii de petrol spera ca actiunile companiilor energetice sa inceapa sa-si revina treptat, dupa ce in ultima perioada acestea au inregistrat scaderi de aproape 42%, potrivit datelor furnizate de Standard & Poor's, cele mai mari din 1995 si pana in prezent.
Cresterea preturilor la petrol cu peste 40% in aceeasi perioada a facut ca majoritatea companiilor prelucratoare sa inregistreze o scadere a profiturilor. Firmele de brokeraj Caxton Associates, Citadel Investment Group si Renaissance Technologies, care impreuna administreaza fonduri de investitii de peste 64 de miliarde de dolari (41,31 mld. euro), mizeaza de asemenea pe revenirea actiunilor companiilor prelucratoare din domeniul energetic.
"Toata lumea care se indreapta acum spre investitiile in sectorul energetic mizeaza pe o revenire a acestuia", a declarat Jack Ablin, directorul pentru investitii din cadrul Harris Private Bank din Chicago, actionara a Valero Energy Corp. si Tesoro Corp., unele dintre cele mai mari rafinarii de petrol din Statele Unite dupa valoarea de piata.
Profiturile companiilor prelucratoare din domeniul energetic au scazut in primul trimestru al acestui an cu 98% fata de nivelurile atinse anul trecut, cresterea preturilor carburantilor nereusind sa compenseze cu cea a pretului titeiului.
Potrivit statisticilor firmei de consultanta Vickers Stock Research, numarul actiunilor tranzactionate de catre investitorii din cadrul companiilor energetice a atins cel mai ridicat nivel din decembrie 2000 si pana in prezent. Pentru fiecare tranzactie desfasurata in cadrul unei companii din domeniul energetic, consultantii Vickers au acordat un anumit punctaj, in functie de valoarea tranzactiilor, in final comparand punctajele obtinute de fiecare companie in parte.
Punctajul mediu acordat companiilor prelucratoare din domeniul energetic s-a ridicat la sfarsitul lunii mai la 23,06 puncte. In urma cu un an, punctajul mediu al companiilor din domeniul energetic era de minus 43,37 puncte.
"Traderii de petrol cunosc mult mai multe detalii despre afacerea pe care o duc, decat oricare alt analist de pe piata", a declarat Andy Engel, consultant in cadrul firmei de investitii Leuthold, cu un portofoliu de aproape 4,8 mld. dolari. "Ei sunt cei care stiu cel mai bine daca actiunile companiilor energetice isi vor reveni sau nu", a adaugat el.
Leuthold, dupa ce in octombrie anul trecut inregistra o scadere de peste 19% potrivit indexului bursier S&P 500, a inceput sa tranzactioneze actiuni in cadrul companiilor de prelucrare a petrolului, mizand pe o scadere a pretului barilului de petrol la 110 dolari (71 euro).
Irl Engelhardt, presedintel Bancii Federale din St. Louis, a achizitionat de curand actiuni in valoare de 509.000 de dolari (328.500 euro) in cadrul companiei Valero, fiind prima achizitie de acest gen de cand Engelhardt a venit la conducerea rafinariei americane in 2006. De asemenea, John Bookout al III-lea, directorul executiv al Tesiri, si-a majorat participatia pe care o detine in cadrul companiei la 58%. Atat compania Valero, cat si compania Tesoro au inregistrat in acest an o scadere de 39% si respectiv 57%.
William Grube, directorul executiv al companiei energetice Calumet Specialty Products Partners, a achizitionat in decursul lunii mai 50.000 de actiuni in cadrul propriei companii, la preturi cuprinse intre 11,73 si 16,85 dolari/actiune. Tranzactiile, care s-au finalizat la doar doua zile dupa ce Calumet atingea cel mai scazut nivel din istoria companiei, au fost printre primele tranzactii bursiere desfasurate, compania americana lansandu-se pentru prima oara pe bursa in ianuarie 2006. De la inceputul acestui an si pana in prezent, compania a inregistrat o scadere bursiera de aproape 64%.
Potrivit indicelui bursier S&P 1500 Composite, companiile energetice din Statele Unite au inregistrat saptamana trecuta o scadere de 6,1%, pe fondul cresterii pretului la petrol, care a atins nivelul de 139,89 de dolari/baril. Companiile prelucratoare nu mai reusesc sa inregistreze aceeasi rata de profitabilitate asigurata pana acum, aceasta scazand cu aproape 36% in ultimul an pana la nivelul de 14,48 de dolari la fiecare trei barili prelucrati.
Eric Green, directorul departamentului de cercetari din cadrul Penn Capital Mangement, este insa de parere ca pretul la materiile petroliere prelucrate nu va reusi sa tina pasul cu cresterea pretului la petrol.
Pentru prima data in ultimii 17 ani, cererea pentru combustibili din Statele Unite incepe sa scada, pe masura ce americanii fie renunta definitiv la masini, fie opteaza pentru masini cu consum redus, se arata intr-un studiu al Cambridge Energy Research Associates.
"Pretul combustibililor nu poate creste odata cu pretul petrolului, pe masura ce cererea pentru combustibili incepe sa scada. Cine ar mai dori sa investeasca in sectorul energetic cand preturile la combustibili nu reusesc sa acopere cresterea pretului petrolului", a adaugat Green.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO