Business Internaţional

Peste jumatate din veniturile echipelor engleze se duc la jucatori

Peste jumatate din veniturile echipelor engleze se duc la jucatori

Terry va lupta pentru Anglia la Campionatul European

02.06.2008, 19:18 19

Veniturile totale ale cluburilor din prima liga britanica au atins in sezonul trecut nivelul de 1,5 mld. lire sterline (1,89 mld. euro), in timp ce salariile fotbalistilor au inregistrat cel mai mare procent raportat la veniturile totale din 1992 incoace, se arata intr-un studiu al firmei Deloitte, citat de BBC News.
Cautand sa-si asigure succesul pe plan fotbalistic, cluburile au cheltuit mai multi bani pentru jucatori in detrimentul propriilor profituri, se arata in acelasi raport.
Iar in aceasta situatie, doar opt din cele douazeci de cluburi din Premier League au inregistrat un profit operational in sezonul 2006/2007.
In sezonul anterior numarul echipelor care au inregistrat un asemenea rezultat a fost dublu.
Totusi, reprezentarea puternica a Angliei in Liga Campionilor - cu trei echipe in semifinale pentru doi ani consecutivi - sugereaza o imbunatatire a calitatii cluburilor din prima liga, adauga raportul.
Salariile platite de cluburile britanice in sezonul trecut au urcat cu 13%, pana la 969 mil. lire sterline (1,22 mld. euro).
Unul dintre cluburi, Reading, aproape ca a dublat salariile fotbalistilor, in timp ce platile efectuate de Portsmouth si West Ham United au urcat cu 49%, respectiv 41%. Chelsea a inregistrat cele mai mari plati efectuate catre jucatori, salariile acestora ridicandu-se in total la 132,8 mil. lire sterline (167,4 mil euro).
Cheltuielile au fost, in buna masura, impulsionate de incheierea unui nou contract de transmitere a meciurilor din Premier League, contract care a intrat in vigoare in august 2007 si care va aduce cluburilor venituri de 1,7 mld. lire pentru o perioada de trei ani.
In sezonul 2007-2008 va aduce in conturile cluburilor britanice peste 1,9 mld. lire sterline (2,39 mld. euro), potrivit estimarilor Deloitte.
"O parte a cluburilor a cheltuit banii pentru achizitionarea unor jucatori si pentru plata in avans a salariilor", a declarat Alan Switzer, unul dintre autorii raportului.
"Cluburile stiau ca au de castigat din incheierea contractelor de transmisie, asadar, si-au permis sa mareasca salariile. Ar deveni insa ingrijorator daca o asemenea situatie va continua si in urmatorii ani", a adaugat el.
Proportia salariilor in cadrul veniturilor totale a urcat la 63%, fata de 62% in sezonul 2005-2006 si 48% in sezonul 1996-1997.
Cu toate acestea, Switzer spune ca "este inca un nivel sustenabil". Salariile vor depasi 1 mld. lire in sezonul 2007-2008, mai arata raportul.
Celei mai semnificative investitii s-au inregistrat in cadrul cluburilor care si-au schimbat recent proprietarii, a declarat Dan Jones, partener Deloitte. In acelasi timp, esecul cluburilor de a stabili o limita superioara a salariilor raportate la venituri sugereaza ca proprietarii cluburilor ar putea sa nu fie interesati foarte tare de profit.
"Imbunatatirea sistemului de control al costurilor, care ar demonstra o apropiere de un model normal de business - acela de maximizare a profitului - nu pare sa fie o prioritate pentru cluburile din Premier League", a mentionat Jones.
Principala strategie a cluburilor este aceea de a crea un brand, mai degraba decat de a se baza pe o "masura tangibila, cum este nivelul de profitabilitate", a adaugat el.
In cadrul celorlalte ligi de fotbal din Europa, precum cele din Italia, Franta sau Spania, se observa cam aceeasi proportie din veniturile totale detinuta de salarii. Totusi, in Germania, doar 45% din venituri au fost cheltuite pentru salarii in sezonul 2006-2007. De fapt, arata studiul, Bundesliga inregistreaza cel mai ridicat nivel al profitului operational din toata Europa, de 18%. Aceasta situatie a fost impulsionata insa de faptul ca prima liga germana inregistreaza cel mai mare grad de participare a spectatorilor la meciuri - acestia fiind atrasi de cel mai redus nivel al biletelor de pe continent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO