Business Internaţional

Peste 75% din capitalurile străine investite în piaţa chineză de la începutul anului au părăsit deja ţara. „În acest moment nu am nevoie să fiu în China, şi chiar dacă sunt, îmi voi restrânge portofoliul”

Peste 75% din capitalurile străine investite în piaţa...

Autor: Valeriu Dănilă

21.11.2023, 16:59 4896

Mai mult de două treimi din fondurile străine intrate în piaţa de capital chineză în primele şapte luni din 2023 au părăsit părăsit deja ţara, investitorii internaţionali vânzând peste 25 de miliarde de dolari în acţiuni, în ciuda eforturilor guvernului de la Beijing de a calma lucrurile, scrie Financial Times.

Traderii şi analiştii au explicat că lipsa politicilor de sprijin din partea liderilor chinezi au determinat investitorii internaţionali să nu mai cumpere acţiuni până la revenirea creşterii economice suficient de ridicată pentru a face China din nou competitivă în regiune.

„În acest moment nu am nevoie să fiu în China, şi chiar dacă sunt, îmi voi restrânge portofoliul”, a explicat şeful diviziei de tranzacţionare al unei bănci din Hong Kong.

Investitorii au început să cumpere acţiuni la începutul anului 2023 într-un ritm record, anticipând o revenire economică semnificativă, ţara abandonând politicile agresive Zero Covid.

Căderea bursei chineze a provocat scăderea indicelui CSI 300, Shanghai şi Shenzen, cu mai mult de 11% de la începutul anului, comparativ cu avansuri de 8-10% pe indiciin benchmark din Japonia, Coreea de Sud şi India.

Insituţiile financiare au preferat, de asemenea, India şi Coreea de Sud, investind 12,3 miliarde de dolari respectiv 6,4 miliarde, conform unei estimări realizate de Goldman Sachs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO