Business Internaţional

Perspectivele comertului mondial sunt umbrite de SARS

25.04.2003, 00:00 14

Comertul mondial - un motor esential al cresterii economice globale - prezinta semnele unei posibile stagnari in acest an, sub influenta pneumoniei atipice, a razboiului din Irak si a incertitudinilor politico-economice, a apreciat Organizatia Mondiala a Comertului (OMC.
Economistii OMC au indicat, in plus, ca o prognoza prudenta inclusa in raportul anual al organizatiei, potrivit careia comertul s-ar putea majora cu 2,5-3% in acest an, este posibil sa fie revizuita in sens negativ in saptamanile urmatoare.
Analistii Patrick Low si Michael Finger au declarat ca au fost deja obligati sa-si diminueze previziunile initiale pentru 2003, care indicau o crestere de 5% a volumului de schimburi comerciale. In 2002, acesta a avansat cu numai 2,5%, in timp ce media din anii '90 a fost de 6,7%, iar in 2000 a fost atinsa o rata record de crestere, de 12%.
Insa, daca expansiunea economica a Chinei ar fi afectata dramatic de SARS, repercusiunile ar fi resimtite in restul lumii, deoarece China a devenit un actor important in comertul international.
Efectul imediat s-ar produce in Asia de Est, din cauza volumului semnificativ al comertului inter-regional, dar consecintele economice s-ar raspandi cu siguranta si in alte zone, a apreciat Finger.
La Singapore, analistii considera ca economia chineza a intrat deja intr-o perioada de stagnare, iar in Japonia ultimele date statistice au aratat o incetinire dramatica a exporturilor din cauza temerilor legate de sindromul respirator acut sever (SARS).
In plus, efectele epidemiei asupra Chinei - o destinatie preferata de investitori dupa intrarea sa in OMC, la sfarsitul lui 2001 - pot fi exacerbate de un avertisment al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, lansat miercuri cu privire la calatoriile spre Beijing.
Datele furnizate de OMC au aratat ca, in 2002, China si-a majorat schimburile comerciale intr-o proportie masiva, de 20%, in timp ce alte regiuni au stagnat. In plus, China a detronat Marea Britanie de pe pozitia a cincea in randul principalelor puteri comerciale.
Conform raportului anual, cresterea prognozata a comertului mondial din 2003 va depinde de relansarea productiei si cererii globale incepand din aprilie. Dar directorul general al OMC, Supachai Panitchpakdi, a sugerat ca aceasta redresare este departe de a fi o certitudine in climatul actual.
Guvernele si economistii sperau intr-o expansiune spectaculoasa a comertului in acest an, care sa lase mult in urma dezastrul din 2001, cand volumul schimburilor comerciale a scazut, cu un procent, pentru prima data in cateva decenii.
Raportul a aratat ca, in 2002, cresterea comertului la o valoare totala de 6,24 miliarde de dolari, a fost imprimata de cererea puternica din SUA si din marile economii asiatice, incetinita insa de evolutiile din Europa si America Latina.
Raportul OMC, elaborat inainte de invadarea controversata a Irakului, a sugerat ca decizia SUA si a Marii Britanii de a incepe conflictul fara aprobarea NATO ar putea avea serioase repercusiuni asupra politicii comerciale, putand periclita sistemul guvernarii globale prin organisme precum OMC.
Regulile comerciale internationale sunt stabilite in prezent prin negocieri multilaterale care implica toate cele 146 de state membre ale OMC. Observatorii se tem, insa, ca tendinta actuala catre pactele comerciale regionale poate castiga in amploare, marginalizand OMC, dar si multe state in curs de dezvoltare.



Ajutor asiatic
Guvernele asiatice actioneaza pentru a atenua impactul asupra economiilor nationale al pneumoniei atipice, aparuta la sfarsitul anului trecut in China si care s-a raspandit ulterior in aproximativ 25 de tari.
La Hong Kong, autoritatile au stabilit un fond de asistenta in valoare de 11,8 miliarde de dolari Hong Kong (1,5 miliarde de dolari), destinat sa refaca increderea companiilor si consumatorilor, precum si sa redreseze cheltuielile acestora. Pachetul financiar este de 12 ori mai ridicat decat cel din Singapore si reprezinta un procent din Produsul Intern Brut (PIB).
Guvernul va garanta credite pe termen scurt de pana la 3,5 miliarde de dolari Hong Kong pentru companiile afectate de sindromul respirator acut sever (SARS). De asemenea, Executivul va diminua cu 30-50% chiriile platite de aceste firme pentru proprietatile sale, timp de trei luni.
Pentru aceeasi perioada, vor fi diminuate sumele facturate de furnizorii de utilitati publice.
In Coreea de Sud, banca centrala a anuntat ca va aloca institutiilor financiare credite de 385 miliarde de woni (316,3 milioane de dolari) pentru a contribui la sprijinirea activitatilor de finantare a comertului.
Statul este unul dintre cei mai mari exportatori asiatici in China si ar fi afectat de un declin al cresterii economice chineze cauzat de SARS.
Singapore a redus, joi, prognoza referitoare la expansiunea PIB din 2003, de la 2-5% la 0,5-2,5%, si a dezvaluit un pachet de masuri menite sa sprijine economia.
Un grup de ministri si lideri industriali au detaliat masurile in valoare de 230 milioane de dolari singaporezi (129,3 milione de dolari), destinate mai ales firmelor de turism si de transport.
Guvernul considera ca economia, dependenta de comert, va evita intrarea in recesiune, dar analistii sunt mai putin siguri, unii citand posibilitatea unei cresteri economice nule in conditiile in care sectoarele de turism si de retail sunt afectate de SARS.
Changi Airport dn Singapore ofera liniilor aeriene reduceri drastice ale taxelor de aterizare si inchiriere de la 1 mai pana la sfarsitul anului. Asociatia Companiilor Aeriene din Asia Pacific, care reuneste17 transportatori, a indemnat Hong Kong-ul sa urmeze acest exemplu.
Oficialitatile din Malaezia a semnalat, luni, ca ar putea solicita bancilor, firmelor de telecomunicatii si furnizorilor de electricitate sa ajute companiile lovite de SARS sa-si diminueze costurile.
Actiunea va face, probabil, parte dintr-un pachet economic asteptat pentru luna mai, care ar putea prevedea cheltuieli de 1-1,3 miliarde de dolari.
Turismul a contribuit cu 11,2 miliarde de dolari la PIB malaezian in 2002, reprezentand 19% din total. Turistii straini au generat peste jumatate din aceasta valoare.
Asociatia Natiunilor din Sud-Estul Asiei intentioneaza sa se reuneasca la Bangkok la 29 aprilie. Dupa formularea unei pozitii comune, ASEAN se va intalni si cu reprezentanti ai altor state, precum China si Hong Kong, a declarat premierul din Singapore, Goh Chok Tong.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO