Business Internaţional

Perspective sumbre pentru inflaţia alimentară în prag de an nou: preţurile grâului, zahărului, orezului, boabelor de cacao cresc sau se menţin foarte ridicate

Perspective sumbre pentru inflaţia alimentară în prag...

Autor: Catalina Apostoiu

22.11.2023, 22:55 66

Preţurile grâului au urcat în această săptămână după ce atacurile ruseşti asupra infrastructurii alimen­tare a Ucrainei au iscat temeri legate de potenţialul impact asupra ofertei venite din partea celui de-al cincilea mare exportator de grâu al lumii, scrie Financial Times.

Recent, Programul Alimentar Mondial al ONU a avertizat că este posibil ca producţia de grâu a Ucrainei să nu ţină pasul cu cererea internă şi externă în anii următori dacă atacurile asupra producţiei de cereale şi facilităţilor portuare ale ţării vor continua.

Zahărul se tranzacţionează la nivel mondial la cele mai ridicate pre­ţuri din 2011, în principal din cauza scăderii ofertei mondiale după ce vre­mea neobişnuit de secetoasă a afectat recoltele din India şi Thailanda, al doilea şi al treilea mare exportator al lumii, potrivit Hurriyet Daily News.

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU anticipează o scădere cu 2% a producţiei de zahăr la nivel mondial în sezonul 2023-2024 faţă de anul trecut. De asemenea, zahărul este din ce în ce mai folosit pentru biocarburanţi, astfel că rezer­vele mondiale se situează la cel mai scăzut nivel din 2009.

În ceea ce priveşte orezul, se aş­teaptă ca India să-şi menţină interdic­ţia la export în 2024, ceea ce va face ca preţurile acestuia să rămână la niveluri ridicate, notează Bloomberg.

În perspectiva alegerilor locale de anul viitor, premierul indian Narendra Modi a înăsprit restricţiile asupra livrărilor în încercarea de a domoli scumpirile pe plan intern şi a-i proteja pe consumatorii indieni.

India, cel mai mare exportator de orez al lumii, este aşteptată să menţină restricţiile la export o mare parte din anul viitor, ceea ce va menţine probabil preţurile cerealei de bază în apropiere de cele mai ridicate niveluri de la criza alimentară din 2008.

Cât priveşte cacaua, preţurile acesteia au atins un maxim pe 45 de ani, ameninţând să declanşeze o adevărată criză pentru consumatori şi retaileri înaintea sărbătorilor de iarnă, conform cityam.com.

Nivelurile depăşesc chiar şi vârful din 2011 atins în urma interdicţiei la export decise de Coasta de Fildeş.

Recoltele întârziate din cele mai importante două ţări majore producătoare de cacao, Ghana şi Coasta de Fildeş pun şi mai multă presiune asupra ofertei deja reduse.

Preţurile uleiului de măsline merg din rău în mai rău, scrie Quartz. Vremea extremă, incendiile şi seceta diminuează randamentele recoltelor, determinând penurii şi scumpiri. În mai, preţul uleiului de măsline a atins un maxim pe 26 de ani, iar de atunci acesta a mai adăugat 32%, atingând un maxim istoric.

În ceea ce priveşte uleiul de floarea soarelui, acesta a dispărut de pe rafturile magazinelor când Rusia a invadat Ucraina, provocând o explozie a preţului acestuia, relatează Bloomberg. Acum, după doi ani, deficitul s-a transformat în supraofertă, însă cumpărătorii industriali stau deoparte.

Aceasta pentru că perspectivele pentru 2024 ar putea fi mai complicate. Preţurile sunt aşteptate să urce în condiţiile în care producţia Ucrainei nu va fi probabil la fel de bună, iar costul asigurării navelor a crescut, arată Gnanasekar Thiagarajan, de la Kaleesuwari Intercontinental.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO