Business Internaţional

Penurie fara precedent de petrol

21.01.2003, 00:00 15

Anuntul oficialilor americani care s-au aratat dispusi  sa ia in considerare varianta acordarii unei amnistii pentru crime de razboi conducerii de la Bagdad in schimbul unei demisii imediate, nu a convins pietele sa scada pretul petrolului, ca dovada de incredere privind solutionarea pasnica a conflictului din Irak, la inceputul ultimei saptamani de inspectie a delegatiei din partea U.N.
Pietele petroliere mondiale ar putea inregistra o penurie fara precedent daca un conflict armat in Golful Persic se va suprapune grevei generale din Venezuela, care perturba deja oferta globala, spune un analist al bancii Goldman Sachs, citat de Reuters.
Rezervele americane de titei se apropie de cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani din cauza grevei venezuelene, care a redus dramatic exporturile tarii.
"Calculand in barili pe zi, este unul dintre socurile cele mai importante din istorie", a declarat Steve Strongin, responsabil al diviziei Commodity Research din cadrul Goldman Sachs, pe tema crizei din statul sud-american. "Razboiul din Golf, razboiul dintre Iran si Irak si conflictul arabo-israelian din 1973 sunt singurele situatii echivalente", a mai adaugat Strongin.
Daca la aceasta criza s-ar adauga o intrerupere de doua luni a livrarilor irakiene, din motive politice, militare sau din alte motive, "acest lucru ar fi suficient pentru a transforma socul intr-o penurie fara precedent", a mai spus Strongin.
In opinia analistului, cotatiile barilului de titei ar putea ajunge la 40 de dolari - un nivel care ar obstructiona la nivel global activitatea economica. Piata se teme ca o suspendare a exporturilor irakiene ar putea constrange tarile din OPEC, care produc o treime din petrolul consumat in lume, sa apeleze la toate capacitatile disponibile.
Presedintele venezuelean, Hugo Chavez, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca va castiga razboiul petrolului, va relansa productia si va redeschide porturile si rafinariile. Duminica, Chavez a spus ca productia de petrol, care s-a prabusit la un nivel de 500.000 de barili pe zi luna acesta, de la volumul normal de 3 milioane barili, este in revenire, ajungand la 1,2 milioane barili. Grevistii au declarat insa ca productia reala este la jumatate din nivelul anuntat de Chavez.
La numai doua milioane de barili, stocurile americane sunt la doar 1% peste limita de la care guvernul prevede perturbari ale livrarilor de benzina si carburanti ale rafinariilor tarii.
"Credem ca sistemul va functiona cu stocuri reduse, practic, la minim pe o durata mare de timp, iar capacitatea sistemului de a raspunde la socuri va fi, in aceste conditii, limitata", a continuat Steve Strongin. Acesta a prognozat ca, mai devreme sau mai tarziu, guvernul va trebui sa apeleze la rezervele strategice, chiar daca administratia a indicat ca nu este deocamdata nevoie.
Hans Blix, seful inspectorilor militari trimisi de U.N. in Irak si Mohammad ElBaradei, seful organismului de reglementare in domeniul nuclear al U.N. spun ca au constatat omisiuni de proportii in declaratia privind armamentul inaintata de catre oficialii de la Bagdad, si au cerut raspunsuri prompte din partea conducerii irakiene, inainte de a-si prezenta raportul in fata Consiliului de Securitate, pe 27 ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO