Business Internaţional

Penuria care s-ar putea tranforma intr-un exces de petrol

04.02.2003, 00:00 13

OPEC, care furnizeaza o treime din productia mondiala de petrol, risca sa creeze un exces de petrol in al doilea trimestru al anului incearcand sa compenseze deficitul de pe piata mondiala cauzat de greva din Venezuela, avertizeaza reprezentantii organizatiei. Grupul ar putea decide reducerea productiei de petrol, la sfarsitul lunii martie, pentru a evita scaderea brusca a preturilor cauzata de scaderea cererii provocata de sfarsitul sezonului rece in emisfera nordica.
Pretul petrolului a scazut ieri pentru a treia zi consecutiv, dar temerile privind declansarea unui razboi impotriva Irakului mentin barilul peste nivelul de 30 de dolari, in apropierea maximului de 35 de dolari, atins luna trecuta, informeaza Reuters. "Problema razboiului persista, contrabalansand orice detensionare a pietei care are loc datorita redresarii situatiei din Venezuela", a aratat analistul David Thurtell, de la Commonwealth Bank din  Sydney. Datele oficialilor portuari arata ca exporturile venezuelene au crescut de la 550.000 de barili la 890.000 de barili pe zi, in saptamana incheiata la data de 1 februarie, fata de cei 2,7 milioane de barili livati zilnic pe piata internationala, inainte de inceperea protestelor.
Abdullah al-Attiyah, presedintele OPEC, a estimat ca piata ar putea acumula un exces de peste patru milioane de barili pe zi, daca Venezuela va relua exporturile de petrol in cantitati normale. OPEC intentioneaza sa pastreze preturile intre 22$ si 28$ pe baril, iar ultima valoare a indexului a fost de 30,58$.
"In cazul in care se intrevede o crestere ridicata a cantitatilor disponibile pe piata, simultan cu scaderea preturilor, vom fi nevoiti sa intervenim pentru redresarea situatiei", a aratat ministrul saudit al Petrolului, Ali al-Naimi.
In jocul petrolului a intrat si SEC, organismul american de reglementare al pietelor de capital, care investigheaza modul in care companiile petroliere isi calculeaza dimensiunea rezervelor. Acest lucru ar putea forta anumite companii sa isi reduca activele inregistrate in contabilitate.
Intr-o scrisoare adresata companiilor petroliere, SEC le-a cerut sa explice modul de evaluare a rezervelor de petrol si gaz detinute, inainte de a-si inainta ultimele rapoarte.
Directorii din top-management sunt ingrijorati ca, dupa experienta colapsului de la Enron, SEC  va analiza mult mai riguros ultimele documente pe care le au de depus, si ar putea sili unele companii sa disponibilizeze rezerve constituite de milioane de dolari.
Analistii spun ca unele companii se afla sub presiunea de a-si mari pe cat posbil cuantumul rezervelor, pentru a-si mari baza de capital si a determina cresterea valorii de piata a actiunilor lor. Gerald Kepes, managing director la firma de consultanta PFC Energy, spune ca unele companii petroliere independente ar putea avea adevarate motive de ingrijorare deoarece "au cam fortat limita rezervelor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO