Business Internaţional

Pentru investitori, argintul este mai strălucitor decât aurul

Pentru investitori, argintul este mai strălucitor decât aurul

Autor: Cristina Roşca

04.10.2010, 23:59 892

Aurul şi-a pierdut din stră­lu­cire. Argintul, vărul mai ieftinal metalului galben, a fost în 2010 investiţia anului, scrie theTelegraph.
Preţul argintului a crescut cu 31% în 2010, până la un nivel maximal ultimilor 30 de ani, depăşind ca performanţă aurul, ac­ţiunileşi majoritatea metalelor de bază. La începutul săptămânii trecuteraportul aur-argint a scăzut sub 60, pentru prima dată în ultimele11 luni.
Raportul aur-argint reprezintă nu­mărul de uncii de argint necesarepentru achiziţia unei uncii de aur. Preţul argintului este înpre­zent de 22,11 dolari pe uncie (16,09 euro, 0,78 dolari/gram),iar cel al aurului a ajuns la 1.317 de dolari pe uncie (958 deeuro, 46,5 dolari/gram), astfel că raportul este de 59,6.
Raportul variază însă puternic. În 1970 era de 20 şi în 1991 aajuns aproape de 100. Me­dia s-a situat însă în jurul valorii de 40- şi acesta este principalul argument al evoluţiei bune a pieţeiargintului. Istoric vorbind, ar­gin­tul este subevaluat în relaţiacu aurul, potrivit specialiştilor.
În 2010 raportul maxim a fost de 72 în luna februarie. Acum acoborât la sub 60. mulţi cred că trendul descendent ar puteacon­tinua.

Analiştii sunt precauţi
Motivele pentru care aurul a avut o performanţă mai slabă sunt maimulte, de la temerile inflaţioniste la problemele valutare şi lacererea tot mai mare pentru investiţiile considerate sigure. Ce seva întâmpla însă cu argintul?
Majoritatea analiştilor nu cred într-o ma­jo­rare rapidă apreţului, pentru anul viitor ţinta fiind stabilită la 24 de dolari.Există însă persoane care cred că preţul argin­tului va avansa maiputernic în urmă­torii ani.
James Turk, care a fondat traderul pe metale preţioase GoldMoney în2001 şi care administrează active în valoare de 1,2 mld. dolari,crede că preţul ar putea ajunge la 50 de dolari până la sfârşitulanului viitor, însă acceptă ideea că volatilitatea va fi cuvântulde ordine în această perioadă. Turk crede că rela­xarea cantitativăva con­duce la devalo­ri­z­area monedelor şi la ma­jorareapreţurilor pentru metale pre­ţioase.
"Uită-te pe ziar şi vei vedea că băncile centrale acţionează îndirecţia deprecierii monedelor", a spus Turk. "Spre deosebire deanii '70, nu mai există monede din coşul valutar care să fieconsiderate plase de sigu­ranţă. Atunci era cazul mărciigermane."
Turk este astăzi mai optimist în privinţa evoluţiei pozitive aargintului decât a aurului. "Problema este volatilitatea", a spusTurk. "În esenţă argintul este o formă mai ieftină a aurului, însănu este pentru toată lumea din cauza volatilităţii."
El crede că investitorii ar trebui să opteze pentru metalepalpabile şi nu pentru hârtii. El sfătuieşte jucătorii să îşicon­stru­ias­că portofoliul astfel încât să conţină o treime argintşi o treime aur.

Cheia o deţin investitorii
Suki Cooper, analist pe metale preţioase în cadrul BarclaysCapital, nu este însă la fel de convinsă de creşterea preţuluiargintului. Ea vorbeşte despre un preţ ţintă de 22,2 dolari anulviitor. În trimestrul doi anul viitor preţul va fi de circa 23,7dolari.
"Rezervele de argint sunt tot mai mari, iar cererea industrială -deşi se poate obser­va o îmbunătăţire - rămâne relativ slabă. Încazul argintului oferta este în continuare mai mare decât cererea,însă în ultima perioadă metalul alb a beneficiat de situaţiaeco­no­mică. Investitorii s-au orientat astfel către in­ves­tiţiileconsiderate sigure", a spus Cooper. "Pre­ţul ar putea scădeaputernic dacă inve­s­ti­torii îşi pierd interesul."
În acest an se poate observa deja că investitorii şi-au mai pierdutdin interes comparativ cu 2009, iar acest lucru este surprinzătorţinând cont de creşterea recentă a preţului.
În 2010 s-au realizat investiţii în 1.377 tone de argint.
În primele nouă luni ale anului trecut se achiziţionaseră 2.942 detone, iar la sfârşitul lui 2009 cifra urcase la 4.112 tone,potrivit lui Cooper.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO