Business Internaţional

Pentru Germania, băncile rămân „călcâiul lui Ahile“

Autor: Livadariu Andreea

11.04.2011, 23:32 33

Directorul general al FMI, francezul Dominique Strauss-Kahn acerut Germaniei să-şi rezolve problemele din sectorul bancar,făcând referire la băncile regionale care au nevoie derecapitalizare, potrivit publicaţiei economice Handelsblatt, citatăde AFP.

"Există încă probleme în sectorul bancar german, în unele cazurifiind nevoie de recapitalizare şi stabilizare", a afirmatStrauss-Kahn, subliniind că problema este prezentă şi în alte stateeuropene. Apelul vine pe fondul speculaţiilor conform cărora oparte din băncile germane de stat vor pica testele de stres la carevor fi supuse marile bănci europene.
Germania nu a profitat de criza financiară pentru a-şi curăţa şipune pe picioare băncile, aşa cum au făcut de exemplu SUA, spunchiar bancherii nemţi. "Cea mai importantă problemă din sectorulbancar german a rămas nerezolvată", spune Heinz Hilgert, care afost numit în 2008 director executiv al băncii WestLB, însă ademisionat după un an. La fel ca şeful FMI, Hilgert se referă lamult amânata reorganizare a băncilor de stat, care pentru a nuintra în colaps în timpul crizei financiare, au primit injecţii decapital de miliarde de euro.

La scurt timp după falimentul Lehman Brothers, în toamna lui 2008,guvernul german a creat un fond special de salvare a sectoruluifinanciar (Soffin), în valoare de 480 mld. euro, 400 mld. euro subformă de garanţii şi 80 mld. euro pentru injecţii de capital.Atunci, Germania nu a fost singura ţară din zona euro care şi-arecapitalizat băncile, Franţa şi Spania creând la rândul lorfonduri similare în valoare de 360 mld. euro, respectiv 100 mld.euro.
Necesitatea creării Soffin în Germania a apărut deoarece activeleîn care au investit băncile germane s-au dovedit a fi toxice.Problema este că în prezent instituţiile financiare din Germaniaîncă deţin aceste active toxice, iar guvernul amână momentulreorganizării băncilor regionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO