Business Internaţional

Pentru binele economiei, europenii ar trebui sa se indatoreze mai mult

21.12.2004, 00:00 16



Europenii cheltuiesc si imprumuta mai putin ca urmare a cresterii somajului, ceea ce determina o incetinire a cresterii economiei de 10.000 mld. dolari (7.502 mld. euro) din regiune, relateaza Bloomberg.



Gospodariile din cele 12 state din zona euro imprumuta in medie cu 50% mai putin decat cele din SUA si din Marea Britanie. Pe masura ce castigul monedei europene impotriva dolarului afecteaza exporturile, cheltuielile de consum nu vor acoperi diferenta pentru a alimenta cresterea economica, spune Ian Stewart, director economic la banca Merrill Lynch din Londra.



"Europa are un nivel prea scazut al indatorarii", afirma Stewart. Un grad mai ridicat de indatorare "ar putea elibera un potential de crestere a consumului in Europa si ar stimula cererea locala", adauga el.



Consumatorii europeni isi sporesc volumul economiilor, in loc sa ia mai multe credite, chiar daca ratele dobanzii sunt la cel mai scazut nivel din ultimii saizeci de ani, restrangand astfel castigurile retailerilor si tragand in jos cea mai mare parte a economiei. Datoria pe cap de locuitor in SUA si Marea Britanie este de aproape 33.500 dolari (25.130 euro), fata de numai 16.000 de dolari (12.000 euro) cat este in zona euro, potrivit datelor pe 2004 furnizate de bancile centrale.



Cresterea economica medie in cele 12 tari din zona euro, incepand din anul 1999 incoace, a fost de 1,9% pe an, in timp ce in SUA si Marea Britanie, a fost de 3%, respectiv, 2,7% pe an, potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Pentru 2005 OCDE estimeaza un ritm de crestere de 3,3% in SUA si 1,9% in zona euro.



Cel mai scazut ritm de crestere din Europa a majorat rata somajului pana la 8,9%, nivel record pentru ultimii cinci ani, care a diminuat considerabil sansele unei evolutii ascendete a cheltuielilor de consum.



Nicolas Sbczak, economist la filiala Goldman Sachs Group din Paris, considera ca americanii au inteles mecanismul. "Cand lucrurile nu merg cum trebuie si nivelul veniturilor scade, ei apeleaza mai mult la credite, in timp ce noi nu stim cum sa exploatam acest instrument in Europa", a incheiat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO