Business Internaţional

Pensiile rusilor sunt gestionate de 55 de companii

09.09.2003, 00:00 15



Ministerul rus de finante a dat publicitatii o lista de 55 de companii private care au dreptul de a gestiona miliarde de dolari in fondurile de pensii, in ciuda criticilor care sustin ca o asemenea manevra va induce confuzie si va scoate aceste fonduri de sub control guvernamental.



Incepand de luna viitoare, circa 40 de milioane de angajati vor trebui sa opteze pentru una dintre cele 55 de companii private de pe lista, sau sa accepte ca fondurile lor pentru pensii sa fie administrate de societatea de stat VEB (Vneshekonombank). Economiile cumulate care urmeaza sa fie investite pentru pensie, se ridica la aproape 1,3 miliarde dolari, suma ce va creste la 5,7 miliarde dolari anul viitor si la 44 de miliarde de dolari pana in 2010.



Dar cu atatia concurenti aprobati de guvern, companiile vor trebui sa lupte pentru a obtine o cota de piata decenta. "Este ilar sa ai 55 de companii activand pe o piata atat de mica. Afacerile devin aici total neatractive", spune Anatoli Miliukov, director general al Alfa Capital.



Doar patru dintre companii, printre care Banca Moscovei si Deutscher Investment Trust nu au reusit sa indeplineasca criteriile, deoarece au raportat pierderi in ultimii doi ani, a declarat reprezentantul Ministerului rus de finante, Iuri Zubarev.



Miliukov a spus ca criteriile au fost relaxate datorita activitatilor intense de lobby din partea marilor companii, care voiau sa-si administreze singure fondurile de pensii ale angajatilor. Astfel, pe lista de 55 de companii se numara cateva nume foarte cunoscute, precm Troika Dialog, Alfa Capital, Aton si United Financial Group, dar si o puzderie de nume necunoscute ale micro-companiilor create special de grupurile corporatiste.



Igor Moriakov, director executiv al companiei de management de fonduri Troika Dialog, spune ca guvernul a mutat responsabilitatea pe umarul viitorilor pensionari care trebuie acum sa aleaga ce companie le va investi fondurile. "Din punct de vedere psihologic, este mai simplu sa alegi VEB", este de parere Moriakov, in vreme ce marile companii isi vor directiona probabil angajatii spre companiile satelit de management de fonduri create.



Insa, piata supra-aglomerata nu este singurul obstacol de care se impiedica managerii de fonduri. Intarzierea trimiterii de informatii catre viitorii pensionari lasa prea putin timp pana la termenul limita fixat pe 15 octombrie, pentru ca anagjatii sa aleaga in cunostinta de cauza compania de management de fonduri pentru care opteaza.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO