Business Internaţional

Pe piata ruseasca se pregateste o noua goana dupa obligatiuni

15.05.2003, 00:00 18

Pe masura ce economia tarii creste, pentru al cincilea an consecutiv, iar rubla se apreciaza, rusii pun capat traditiei de a investi peste hotare, orientandu-se acum catre piata interna. De aceea autoritatile si companiile profita de scaderea costurilor de imprumut pe piata interna.
Moscova, impreuna cu o serie de companii cum ar fi OAO Gazprom, cea mai mare companie a Rusiei, isi vor spori vanzarile de obligatiuni pe piata interna, valoarea acestora putand atinge 320 miliarde de ruble (10 miliarde de dolari) in acest an, in crestere de la 196 miliarde de ruble anul trecut si de trei ori mai mult decat in 2001, conform companiei de brokeraj Troika Dialog din Moscova.
Chiar si unii investitori straini, care au evitat obligatiunile in ruble dupa ce Guvernul federal si-a dovedit incapacitatea de a-si plati datoriile de 40 miliarde de dolari, revin acum. "Investitorii straini se vor intoarce, fara indoiala," a declarat Jerome Booth, director de cercetare in cadrul Ashmore Investment Management Ltd. din Londra. "Piata pare inca foarte ieftina".
Randamentele obligatiunilor emise de guvernul federal pe un termen de cinci ani au scazut pana la 8,14%, reprezentand jumatatea ratei de anul trecut. Obligatiunile exprimate in ruble emise de Moscova pe o perioada de patru ani au fost recent tranzactionate la un randament de 8,6%, in comparatie cu o rata de 16% asociata cu obligatiuni emise in 2001 pe un an. Presedintele rus Vladimir Putin a incercat sa refaca increderea investitorilor prin reducerea datoriei tarii, prin majorarea rezervelor valutare, printr-un mai strict sistem de colectare a impozitelor si prin efectuarea unor schimbari ale sistemului legislativ, de pensii si de proprietate.
Economia rusa a crescut cu peste 25% in ultimii patru ani si urmeaza sa inregistreze o rata de crestere de 6% in acest an, conform estimarilor companiei de rating Fitch. In primul trimestru al acestui an, valoarea capitalului rus investit pe piata interna a fost mai mare decat a celui investit peste hotare pentru prima data de la prabusirea Uniunii Sovietice in 1991.
Rubla este pe punctul de a inregistra cea mai ridicata valoare dintr-un an in raport cu dolarul, crestere determinata in parte de exporturile de petrol.
Moscova intentioneaza sa-si sporeasca vanzarile de obligatiuni pe piata interna pana la 31 miliarde de ruble (in jur de un miliard de dolari), de la 18 miliarde de ruble anul trecut. Vor fi emise obligatiuni pe termen de cinci si sapte ani si peste jumatate din fondurile obtinute vor fi cheltuite pe infrastructura.
Totusi, cresterea volumului de obligatiuni emise ii ingrijoreaza pe investitori.
Pe masura ce contractorii de credite vand obligatiuni, iar emitatorii existenti majoreaza nivelul datoriei, creste riscul unei intrari in incapacitate de plata, ce ar putea afecta din nou increderea investitorilor, remarca Alexander Kudrin, analist in cadrul Troika Dialog. Cererea de obligatiuni exprimate in euro ar putea scadea odata cu scaderea preturilor la petrol ce au sustinut cresterea economica.
Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, a vandut obligatiuni pe termen de trei ani in valoare de 5 miliarde de ruble anul trecut (150 mil. $). Vanzarile de obligatiuni programate pentru acest an ar putea avea o valoare mai mare, conform brokerilor care au discutat planurile legate de vanzari cu compania.
In februarie, Gazprom a strans fonduri in valoare de 1,75 miliarde de dolari in cadrul celei mai ample operatiuni de vanzare de euroobligatiuni a tarii. Purtatorul de cuvant al companiei a refuzat sa ofere detalii in legatura cu planurile actuale ale companiei.

Criza din 1998
Analistii spun ca situatia nu poate fi comparata cu cea din 1998, cand iesirile de capital au dus la o scadere considerabila a investitiilor si au impiedecat banca centrala sa mai sustina rubla. Ca urmare, moneda rusa a cazut cu 70% fata de dolar iar autoritatile s-au vazut in imposibilitatea de a-si mai putea onora platile. Situatia din Rusia a dus la cea mai mare scadere lunara a indicelui bursei din New York, DJIA de la recesiunea din 1987. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO