Business Internaţional

Pe langa Martha Stewart se mai prabusesc si actiunile

09.03.2004, 00:00 42



Cursa ametitoare a actiunilor Martha Stewart Living Omnimedia din sedinta bursiera de vineri, zi in care s-a pronuntat verdictul in cazul fondatoarei companiei, scoate in evidenta cat de greu poate fi pentru o bursa sa decida cand si cum sa intervina in tranzactiile cu anumite actiuni.



Martha Stewart, diva americana a decoratiunilor interioare, a fost gasita vinovata de complot, obstructionarea justitiei si fals in declaratii in legatura cu vanzarea, in 2001, a circa 4.000 de actiuni ale firmei de biotehnologie ImClone Systems pe care le detinea, relateaza agentiile internationale de stiri.



Vanzarea s-a efectuat chiar inainte ca autoritatile americane sa anunte respingerea unei cereri de omologare a unui medicament important, anunt care a condus la caderea actiunilor ImClone.



La finalul procesului de sapte saptamani care a pasionat America, Stewart risca pana la cinci ani de inchisoare si o amenda de pana la 250.000 de dolari pentru fiecare dintre cele patru capete de acuzare. Sentinta va fi pronuntata la 17 iunie.





"Rollercoaster" bursier



Inaintea anuntarii verdictului, actiunile Martha Stewart Living Omnimedia au urcat cu 17%, investitorii estimand un verdict de achitare. Dupa comunicarea verdictului, bursa de valori din New York (NYSE) a suspendat de la tranzactii actiunile companiei, care s-au prabusit cu 24% la reluarea operatiunilor. Actiunile au inchis sedinta in scadere cu 22,59%, la un pret de 10,86 dolari.



Martha Stewart Living Omnimedia editeaza reviste si carti, produce programe de televiziune si distribuie articole pentru decoratiunile si amenajarile interioare. Compania a anuntat ca va convoca o reuniune a consiliului sau de administratie, pentru a evalua situatia dupa pronuntarea verdictului.





Cand intervine bursa?



In ultimele saptamani, fluctuatiile semnificative ale anumitor actiuni au ridicat intrebarea referitoare la momentul cel mai potrivit in care o bursa trebuie sa suspende tranzactiile cu actiunile unei companii.



Mai multe astfel de incidente au implicat recent bursa Nasdaq. Luna trecuta, actiunile ImClone au scazut chiar inainte de a se anunta aprobarea unui medicament pentru tratamentul cancerului.



In cazul Martha Stewart, fluctuatiile pe care le-au avut actiunile companiei sale ilustreaza cat de riscanta este o decizie de oprire temporara de la tranzactionare si cat de prudent trebuie pusa in aplicare aceasta decizie.



Ascensiunea initiala a actiunilor Martha Stewart "a fost bazata pe speculatii, si nu se poate opri nimic doar din acest motiv", a declarat un oficial al bursei din New York. Potrivit politicii NYSE, daca bursa observa o volatilitate neobisnuita a anumitor actiuni, solicita ca firma sa publice un comunicat care sa solutioneze aceasta problema.



Dupa anuntarea verdictului, Martha Stewart s-a declarat din nou nevinovata si a anuntat ca va face apel impotriva hotararii judecatoresti.





O prabusire mai originala



Spre deosebire de confratii sai intru fraude financiare, precum Dennis Kozlowski de la Tyco, Jeffrey Skilling de la Enron sau Bernard Ebbers de la WorldCom, Martha Stewart a urmat un traseu mai putin obisnuit spre dizgratie si inchisoare. Chiar inainte de scandalul care i-a adus condamnarea, Stewart mintise referitor la o tranzactie care ii adusese un castig personal de 45.000$, conform spuselor procurorilor. Totusi, fascinatia pe care a determinat-o povestea sa, exemplu clar de implinire a "visului american", a adus audiente uriase in Statele Unite pronuntarii verdictului sau. Discutiile legate de caz vor dura, cu siguranta, multa vreme, pentru ca "prezinta un set interesant de convergente", este de parere Dan Kahan, profesor la Yale Law School.



Stewart este o figura aparte in peisajul media american, deoarece s-a dovedit activa din punct de vedere politic, a beneficiat de putere si bogatie si a reusit sa impace rolul de celebritate cu activitatea sa de consultanta in domenii legate de simtul artistic.



Suporterii sai sunt convinsi ca decizia de a fi urmarita in justitie a fost motivata de dorinta de a dobori, cu multa valva, o femeie aflata in functia de director executiv, printr-o "executie publica" vizibila. Concomitent, criticii sai afirma ca era importanta rasturnarea acestui mit deoarece Stewart era o figura publica, una dintre cele mai influente din mass-media americana si ignorarea comportamentului sau ar fi transmis un mesaj incorect.



Feministele sustin ca Martha Stewart a ajuns in boxa acuzatilor pentru ca era femeie. "Este dificil de imaginat ca un barbat ar fi fost pus in aceasta pozitie", spune Mary Becker, profesor de drept, citata de International Herald Tribune. "Atacarea unei femei de succes este o stratagema in concordanta cu valorile noastre culturale dominante". Kahan sustine acest punct de vedere, argumentand ca, in cazul unui barbat, nu ar fi fost adusa in discutie atitudinea sa jignitoare la adresa inferiorilor ierarhici.



Totusi, autoritatile americane vad problema intr-un mod diferit: "nu conteaza daca era o celebritate", spune Kevin Donovan, seful biroului FBI din New York. "Aici este vorba despre incredere".
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO