Business Internaţional

Paul Samuelson, parintele economiei moderne, a decedat la varsta de 94 de ani

Paul Samuelson, parintele economiei moderne, a decedat la varsta de 94 de ani
15.12.2009, 00:00 2175

Lui Paul Samuelson i-au fost recunoscute meritele in domeniu in1970, cand a primit Premiul Nobel pentru Economie. El a fostpremiat pentru ca a transformat aceasta disciplina dintr-unateoretica intr-una practica. Economia a ajuns datorita luiSamuelson nu doar sa analizeze situatii si cazuri economice, ci adevenit o disciplina care rezolva probleme, care raspunde laintrebari despre cauze si efecte cu o rigurozitate matematica si cuclaritate, scrie The New York Times. Moartea sa a fost anuntata deMassachusettes Institute of Technology (MIT), pe care Samuelson,alaturi de alte personalitati, l-au transformat intr-unul dintrecele mai bune centre universitare pentru studii economice dinlume.

PaulSamuelson sau economistul economistilor

Cand economistii "se asaza fata in fata cu o foaie de hartiepentru a calcula sau analiza ceva, instrumentele pe care ei leutilizeaza si ideile de la care pornesc au fost creionate initialin cea mai mare parte, trebuie sa recunoastem, de Paul Samuelson",a spus M. Solow, laureat al premiului Nobel si coleg al luiSamuelson la MIT.

Samuelson a atras un numar mare de economisti straluciti pentrua preda sau studia la MIT, iar printre acestia se numara si Solow,alaturi de altii care au devenit in timp laureati ai premiuluiNobel, precum George A. Akerlof, Robert F. Engle III, Lawrence R.Klein, Paul Krugman, Franco Modigliani, Robert C. Merton si JosephE. Stiglitz.

Samuelson este de asemenea autorul unuia dintre cele maiutilizate manuale scolare din istoria educatiei americane. Cartea"Economia", publicata pentru prima data in 1948, a fost cel maibine vandut manual din Statele Unite pentru aproape 30 de ani.Ulterior a fost tradus in 20 de limbi, iar la jumatate de secol dela aparitie reusea sa se mai vanda inca in 50.000 de exemplareanual.

Samuelson a redefinit economia moderna

"Nu imi pasa cine scrie legile unei tari - sau cine contureazatratatele acesteia - atat timp cat eu pot sa ii scriu manualele deeconomie", afirma Samuelson.

Manualele scrise de el i-au invatat pe studenti cum sa gandeascaeconomic. Lucrarile sale tehnice - in special teza sa revolutionarade doctorat, intitulata fara modestie "Fundamentele AnalizeiEconomice" - i-au invatat pe economistii profesionisti sa facaeconomie. Cu ajutorul celor doua carti, Samuelson a redefiniteconomia moderna.

Manualul scris de el a ajutat mai multe generatii de studenti saintre in contact cu ideile revolutionare ale lui John MaynardKeynes, economistul britanic care in anii '30 a dezvoltat teoriaconform careia economiile de piata moderne ar putea fi victimeleunei recesiuni si atunci ar fi nevoie ca guvernul sa majorezecheltuielile sau sa reduca taxele, masuri adiacente unei politicimonetare relaxate pentru ajutorarea acestor economii. Multistudenti la economie nu vor mai imbratisa viziunile din secolul alXIX-lea potrivit carora pietele vor reusi sa solutioneze problemasomajului fara interventia guvernului.

Aceasta lectie s-a dovedit din nou utila in 2008, atunci cand aizbucnit cea mai grava criza mondiala de dupa Marea Recesiune dinanii '30 - momentul cand economia keynesiana a luat nastere. Inmomentul in care a debutat Marea Criza, guvernele au stat de-oparte sau au inrautatit situatia in incercarea lor de a echilibrabugetele fiscale si de a elimina barierele in calea comertului. 80de ani mai tarziu insa, dupa ce au invatat din principiile luiKeynes predate de Samuelson si de urmasii sai, cele maiindustrializate state au actionat majorand cheltuielileguvernamentale, reducand taxele si impozitele, mentinandimporturile si exporturile la niveluri normale si reducand rateledobanzii pana aproape de zero.

A predat economie presedintilor

Samuelson a explicat economia keynesiana presedintiloramericani, liderilor mondiali, membrilor Congresului si ConsiliuluiRezervei Federale, fara a-i mai aminti pe ceilalti economisti. El afost consultant pentru Trezoreria Statelor Unite, pentru Biroulpentru Buget si a facut parte din Board-ul de Consilieri Economiciai presedintilor americani.

Cel mai important student al lui Samuelson a fost insa John F.Kennedy. Prima sa lectie, care a durat 40 de minute si a avut locla scurt timp dupa alegerile din 1960, s-a desfasurat pe o stancape plaja din Massachusetts a familiei.

La ore Samuelson era plin de viata, glumet si un profesorcompetent. Extrem de versatil, Samuelson a reconturat gandireaacademica pe aproape orice subiect, de la ceea ce ar fi putut spuneMarx prin teoria valorii bazata pe munca la modul in carefluctueaza titlurile.

Cine este Paul Samuelson

  • Nascut pe 15 mai 1915 in Gary, Indiana, este unul dintre ceimai ilustri economisti ai secolului al XX-lea.
  • Inca din perioada liceului incepe sa studieze pietele bursiere.El si-a ajutat profesorul de algebra sa aleaga actiunile pe care sale cumpere in timpul boom-ului din 1920.
  • Termina liceul la varsta de 16 ani si este admis laUniversitatea din Chicago, unde incepe sa participe la cursuri deeconomie. "M-am nascut ca economist pe 2 ianuarie 1932", afirmael.
  • Isi ia doctoratul in economie la Harvard.
  • Dupa ce termina cursurile universitare, la varsta de 25 de ani,devine asistent universitar la Massachusetts Institute ofTechnology la disciplina economie.
  • La varsta de 32 de ani devine profesor la aceeasi universitate,unde isi va continua cariera.
  • A luat Premiul Nobel pentru Economie in anul 1970.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO