Paul Samuelson, parintele economiei moderne, a decedat la varsta de 94 de ani

Autor: Cristina Roşca 15.12.2009

Paul A. Samuelson, primul american laureat al Premiului Nobel pentru Economie si unul dintre cei mai ilustri economisti al secolului al XX-lea, a decedat la sfarsitul saptamanii trecute in Statele Unite, la varsta de 94 de ani.



Lui Paul Samuelson i-au fost recunoscute meritele in domeniu in 1970, cand a primit Premiul Nobel pentru Economie. El a fost premiat pentru ca a transformat aceasta disciplina dintr-una teoretica intr-una practica. Economia a ajuns datorita lui Samuelson nu doar sa analizeze situatii si cazuri economice, ci a devenit o disciplina care rezolva probleme, care raspunde la intrebari despre cauze si efecte cu o rigurozitate matematica si cu claritate, scrie The New York Times. Moartea sa a fost anuntata de Massachusettes Institute of Technology (MIT), pe care Samuelson, alaturi de alte personalitati, l-au transformat intr-unul dintre cele mai bune centre universitare pentru studii economice din lume.

Paul Samuelson sau economistul economistilor

Cand economistii "se asaza fata in fata cu o foaie de hartie pentru a calcula sau analiza ceva, instrumentele pe care ei le utilizeaza si ideile de la care pornesc au fost creionate initial in cea mai mare parte, trebuie sa recunoastem, de Paul Samuelson", a spus M. Solow, laureat al premiului Nobel si coleg al lui Samuelson la MIT.

Samuelson a atras un numar mare de economisti straluciti pentru a preda sau studia la MIT, iar printre acestia se numara si Solow, alaturi de altii care au devenit in timp laureati ai premiului Nobel, precum George A. Akerlof, Robert F. Engle III, Lawrence R. Klein, Paul Krugman, Franco Modigliani, Robert C. Merton si Joseph E. Stiglitz.

Samuelson este de asemenea autorul unuia dintre cele mai utilizate manuale scolare din istoria educatiei americane. Cartea "Economia", publicata pentru prima data in 1948, a fost cel mai bine vandut manual din Statele Unite pentru aproape 30 de ani. Ulterior a fost tradus in 20 de limbi, iar la jumatate de secol de la aparitie reusea sa se mai vanda inca in 50.000 de exemplare anual.

Samuelson a redefinit economia moderna

"Nu imi pasa cine scrie legile unei tari - sau cine contureaza tratatele acesteia - atat timp cat eu pot sa ii scriu manualele de economie", afirma Samuelson.

Manualele scrise de el i-au invatat pe studenti cum sa gandeasca economic. Lucrarile sale tehnice - in special teza sa revolutionara de doctorat, intitulata fara modestie "Fundamentele Analizei Economice" - i-au invatat pe economistii profesionisti sa faca economie. Cu ajutorul celor doua carti, Samuelson a redefinit economia moderna.

Manualul scris de el a ajutat mai multe generatii de studenti sa intre in contact cu ideile revolutionare ale lui John Maynard Keynes, economistul britanic care in anii '30 a dezvoltat teoria conform careia economiile de piata moderne ar putea fi victimele unei recesiuni si atunci ar fi nevoie ca guvernul sa majoreze cheltuielile sau sa reduca taxele, masuri adiacente unei politici monetare relaxate pentru ajutorarea acestor economii. Multi studenti la economie nu vor mai imbratisa viziunile din secolul al XIX-lea potrivit carora pietele vor reusi sa solutioneze problema somajului fara interventia guvernului.

Aceasta lectie s-a dovedit din nou utila in 2008, atunci cand a izbucnit cea mai grava criza mondiala de dupa Marea Recesiune din anii '30 - momentul cand economia keynesiana a luat nastere. In momentul in care a debutat Marea Criza, guvernele au stat de-o parte sau au inrautatit situatia in incercarea lor de a echilibra bugetele fiscale si de a elimina barierele in calea comertului. 80 de ani mai tarziu insa, dupa ce au invatat din principiile lui Keynes predate de Samuelson si de urmasii sai, cele mai industrializate state au actionat majorand cheltuielile guvernamentale, reducand taxele si impozitele, mentinand importurile si exporturile la niveluri normale si reducand ratele dobanzii pana aproape de zero.

A predat economie presedintilor

Samuelson a explicat economia keynesiana presedintilor americani, liderilor mondiali, membrilor Congresului si Consiliului Rezervei Federale, fara a-i mai aminti pe ceilalti economisti. El a fost consultant pentru Trezoreria Statelor Unite, pentru Biroul pentru Buget si a facut parte din Board-ul de Consilieri Economici ai presedintilor americani.

Cel mai important student al lui Samuelson a fost insa John F. Kennedy. Prima sa lectie, care a durat 40 de minute si a avut loc la scurt timp dupa alegerile din 1960, s-a desfasurat pe o stanca pe plaja din Massachusetts a familiei.

La ore Samuelson era plin de viata, glumet si un profesor competent. Extrem de versatil, Samuelson a reconturat gandirea academica pe aproape orice subiect, de la ceea ce ar fi putut spune Marx prin teoria valorii bazata pe munca la modul in care fluctueaza titlurile.

Cine este Paul Samuelson