Business Internaţional

Pare premeditat: oficialii Fed declara zilnic cate ceva, iar dolarul atinge noi minime

07.01.2004, 00:00 7



Dolarul si-a continuat, ieri, tendinta descendenta fata de principalele monede, stabilind un nou minim record fata de euro si coborand la cea mai mica valoare inregistrata in ultimii 11 ani fata de lira sterlina. In primele ore ale zilei de marti, euro a depasit pragul de 1,27 dolari, fiind cotat cu 1,2725 dolari pe unitate. Totodata, moneda britanica a urcat la 1,8138 dolari pe unitate.



Declinul sustinut este determinat de temerile privind deficitul de cont curent si nivelul scazut al ratelor principalelor dobanzi din Statele Unite.



Declaratiile oficialilor americani din ultima perioada par a avea de asemenea un impact semnificativ asupra evolutiei dolarului. Intr-un ultim episod, Jack Guynn, resedintele Federal Reserve din Atlanta, a sugerat ca ratele dobanzii de referinta nu se vor modifica intr-un viitor apropiat, ramanand la minima din ultimile patru decade, respectiv la 1%.



Comentariile lui Ben Bernanke, membru in Consiliul Rezervei Federale americane, au jucat la randul lor un rol important in declinul monedei americane. Acesta a apreciat ca "justificata" decizia bancii centrale de a mentine ratele dobanzilor la nivelul curent, motivand ca inflatia scazuta nu motiveaza o asemenea decizie. Totodata, Bernanke a considerat ca raportarea exclusiva a dolarului la euro este inselatoare, fiind necesara o viziune mai larga care sa tina cont de devizele principalilor parteneri comerciali ai SUA.



Perspectiva unor rate scazute pe termen lung pot incuraja iesirile de capital din Statele Unite, intr-un moment in care aceasta tara are mare nevoie de fonduri pentru a acoperi deficitul ridicat de cont curent.





Problema japoneza



Dolarul s-a apreciat modest si fata de yen, fiind tranzactionat cu 106,30 yeni pe unitate, cu putin peste minimul din ultimii trei ani stabilit in cursul sedintei de luni, de 106,06 yeni. Ascensiunea reflecta asteptarile investitorilor, care preconizeaza o interventie a autoritatilor japoneze pentru a preveni aprecierea substantiala a monedei nationale.



"Vom interveni pentru a contracara fiecare miscare speculativa", a declarat Zembei Mizoguchi, ministrul adjunct de finante al Japoniei.



O serie de traderi au afirmat ca Banca Japoniei a intervenit pe piata in dimineata zilei de marti, dupa ce dolarul scazuse luni la 106 yeni pe unitate, minima ultimilor patru luni.



Pragul de 106 yeni pe dolar este considerat de analisti ca fiind critic, existand speculatii ca autoritatile japoneze nu vor permite ca yenul sa scada sub acest nivel. Economia japoneza ar avea cel mai mult de suferit de pe urma unui yen puternic, avand in vedere faptul ca tara soarelui rasare se lupta de ani buni cu deflatia si cu recesiunea. Interventia pe piata valutara este singura obtiune viabila pentru autoritati, avand in vedere faptul ca ratele de dobanda sunt egale cu zero.



Japonia a vandut anul trecut 20.100 miliarde de yeni(189 miliarde dolari) pentru a impiedica aprecierea monedei nationale. Un yen puternic ar afecta serios incasarile din export, in mod traditional una din principalele surse de venit pentru economia japoneza.





Cel putin sa cada incet



Anul 2003 a fost cel de-al doilea an consecutiv de depreciere al dolarului, iar 2004 analistii nu se asteapta la miracole. Deprecierea dolarului, in masura in care va fi controlata, va avea efecte pozitive pentru afacerile desfasurate in SUA si pentru americanii care investesc in strainatate. O cadere brusca, insa, pe care analistii o considera ca plauzibila, ar putea dezechilibra grav pietele financiare din SUA si din alte tari.



Robert Sinche, seful departamentului de analiza valutara de la Citigroup, se asteapta ca dolarul sa isi continue declinul in prima parte a anului, dupa care ar urma o usoara revenire pana in jurul nivelului de 1,18 $/euro. Daca dolarul va continua sa cada - si mai ales pana unde si cat de repede - depinde in mare parte de administratia Bush, care desi afirma ca sustine un dolar puternic, face tot posibilul pentru pentru a-si slabi moneda.





Pretul aurului urca vertiginos



Metalul pretios a cunoscut in sedinta de marti o evolutie surprinzatoare, ajungand la 429 dolari pe uncie, cel mai inalt nivel de la inceputul anilor 1990, pe masura ce investitorii se intereseaza tot mai mult de active care dau randamente superioare atunci cand dolarul este slab.



" Tendita de crestere a pretului la aur va vontinua pe tot parcursul anului 2004", considera Alan Williamson, analist la HSBC pe metale pretioase. Williamson a prevazut pentru 2004 o aprecere a monedei euro catre nivelul de 1,35 $, ceea ce implica un pret al aurului de 435 dolari pe uncie. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO