Business Internaţional

Paradisul castigurilor din statele emergente isi pierde din stralucire

26.09.2006, 19:41 19

Pietele emergente se confrunta cu cea mai grea saptamana din ultimele sase luni in contextul revoltelor din Ungaria, loviturii de stat din Thailanda si riscului ca Ecuadorul sa-si restructureze programul de plata a datoriei guvernamentale, scrie Budapest Business Journal.
Acest lucru a afectat imaginea solvabilitatii unui numar de 40 de tari aflate in curs de dezvoltare, de la Brazilia la Turcia, aceasta deteriorandu-se cu 1,8%, cel mai dramatic declin saptamanal inregistrat din luna martie, conform Dow Jones CDX Emerging Markets Index.
Presedintele Ecuadorului, Alfredo Palacio, a pus pe jar pietele emergente anuntand ca guvernul sau ar putea decide restructurarea datoriei externe. Demonstratiile impotriva primului-ministrul ungar Ferenc Gyurcsany au continuat pentru a cincea noapte consecutiva, in timp ce primul-ministru polonez Jaroslaw Kaczynski l-a demis pe adjunctul sau, iar piata de actiuni a Thailandei a scazut pana la cel mai redus nivel din ultimele doua luni dupa ce fortele armate au preluat controlul.
"Brusc se inregistreaza declinul pietei de actiuni thailandeze, toate problemele din Ungaria, iar in Polonia guvernul atarna pe marginea prapastiei", a comentat Tim Ash, managing director pe piete emergente in cadrul Bear Stearns International din Londra. "Situatia generala este destul de nesigura pe fondul atator probleme aparute in acelasi timp", a adaugat Ash.
Costul swap-urilor pe solvabilitate legate de obligatiunile guvernamentale ale Ecuadorului a urcat pana la 475.000 de dolari de la 362.000 de dolari in aceasta saptamana, conform Morgan Stanley. Preturile se bazeaza pe contracte pe cinci ani care acopera obligatiuni in valoare de 10 milioane de dolari. Swap-urile pe solvabilitate sunt instrumente financiare bazate pe obligatiuni si imprumuturi, utilizate pentru a "paria" pe cresterea sau scaderea gradului de indatorare. Preturile swap-urilor cresc odata cu deteriorarea perceptiei legate de capacitatea unei tari de a-si onora datoriile curente.
Pe 21 septembrie, presedintele Ecuadorului a declarat ca este "absoluta" nevoie ca datoria externa a tarii sa fie renegociata. Ecuadorul, care a intrat in incapacitate de plata a unei datorii de 6,5 miliarde de dolari in anul 1999, detine obligatiuni in dolari in valoare de aproximativ 11 miliarde de dolari, din care obligatiuni in valoare de 1 miliard de dolari cu scadenta intr-un an. Randamentul cuponului de obligatiuni in valoare de 1,25 miliarde de dolari cu o dobanda de 12% al Ecuadorului, cu termen de maturitate in anul 2012, a crescut pana la 12,32%, cel mai ridicat nivel dintr-un an.
"Au aparut destul de multe anunturi politice negative", a declarat Kaushik Rudra, strateg pe piete emergente in cadrul Lehman Brothers Holdings Inc. din Londra.
"Odata ce apare un grad ridicat de risc, se vinde tot ce se poate vinde", a adaugat Rudra.
Demonstratiile violente din Ungaria, starnite de caseta in care primul-ministru Gyurcsany recunostea ca guvernul a indus publicul in eroare cu privire la necesitatea reducerii cheltuielilor, ar putea slabi determinarea guvernului de a opera noi reduceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO