Business Internaţional

Pandemia: pentru unii blestem, pentru alţii oportunitate. INTERVIU ZF cu Joanna Tynor, şefa unui studio de jocuri video polonez. Cum merge industria şi ce a făcut Polonia pentru afacerile din ţară. ”Statul polonez a organizat un scut anti-criză”

Pandemia: pentru unii blestem, pentru alţii...

Autor: Bogdan Cojocaru

28.12.2020, 15:19 139

Pentru industria jocurilor video pandemia nu este un blestem ci mai degrabă o oportunitate de creştere a afacerilor. DRAGO entertainment, un studio de jocuri video din Polonia, profită din plin de nevoia de divertisment a oamenilor izolaţi în case. Despre cum este percepută actuala criză în acest sector în plină dezvoltare în Polonia, dar şi în ţară în general a povestit într-un interviu pentru ZF Joanna Tynor, CEO al DRAGO entertainment.

Cum a afectat actuala criză afacerile şi planurile companiei şi cum a răspuns Drago provocărilor?

Actuala criză este una cu două feţe. Pe de o parte a ruinat o mulţime de afaceri, cum ar fi cele din domeniul restaurantelor, turismului şi închirierii de apartamente, iar pe de alta pentru companiile din segmentul nostru, adică dezvoltarea de jocuri video, a fost oarecum de ajutor. În timpul perioadei de lockdown global atât de mulţi oameni au rămas acasă  şi s-au săturat de izolare încât au început să caute alternatrive la rutina zilnică. Şi chiar şi cei care nu erau fani ai jocurilor video au început să se distreze jucând. Industria noastră a vândut mai multe jocuri video decât în vremurile “normale”. Ceea  ce facem ca muncă poate fi făcut cu uşurinţă de acasă sau în altă parte, iar jocurile pot fi vândute online, astfel că nimic nu ne poate opri să ne dezvoltăm produsele. Astfel, putem să spunem categoric că suntem de partea luminată a Covid.

Cum a ajutat statul polonez sectorul de business?

Statul polonez a organizat un scut anti-criză. Unele dintre afaceri au avut acces, altele nu, iar unele au aşteptat prea mult şi astfel au avut probleme. Banii au fost împărţiţi atât de repede încât nu toţi au avut noroc să-i primească. Unora dintre companii li s-a permis să nu mai plătească  asigurările sociale, ceea ce a ajutat foarte mult. Dacă eşti o companie privată, acesta este singurul ajutor pe care poţi conta. A trebuit să plătim chirie în continuare – când  închiriezi o clădire de la un proprietar privat, nu prea ai de ales. Am rămas cu toate costurile de dinainte de pandemie, dar din fericire compania noastră şi-a putut continua muncă şi a supravieţuit lockdown-ului.

Cât credeţi că va mai dura criza? Va fi mai dură decât cea anterioară?

Sunt păreri care spun că va mai dura un an – din punctul meu de vedere, este dificil de estimat. Poate că singurul mod în care vom putea trăi normal este să ne obişnuim cu ceea ce avem. Nu-mi pot imagina cum ar fi să stăm într-un astfel de vârtej emoţional mult timp. Nu este vorba numai de noi, ci şi de copiii noştri, care nu înţeleg ce se întâmplă. Dacă va fi un nou lockdown, sunt sigură că ne vom descurca, dar dacă situaţia nu se schimbă sunt sigură că oamenii nu vor avea răbdare la nesfârşit. Din fericire, odată cu apariţia vaccinurilor virusul nu se va mai răspândi atât de rapid. Dar rămân şi multe semne de întrebare şi o mulţime de puncte de vedere diferite. Unii oameni cred că statisticile sunt exagerate şi că cea mai mare parte a cazurilor de decese se datorează altor cauze decât Covid. De aceea mă tem că doar în timp ne vom da seama cum se va termina, sau dacă se va termina.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO