Business Internaţional

Până şi bogaţii bancheri de pe Wall Street fac economii de sărbători

Până şi bogaţii bancheri de pe Wall Street fac economii de sărbători

Agitaţia cu care erau obişnuiţi dealerii de maşini de lux în sezonul bonusurilor este doar o amintire plăcută. Acum, bancherii au mai puţini bani şi se gândesc de două ori înainte să îi cheltuie

Autor: Corina Pirva

16.12.2010, 23:50 24

Anul acesta de sărbători unii bancheri aleg rutele comercialepentru a ajunge la destinaţiile lor de vacanţă, conform unorbrokeri din domeniul transportului aerian. Cei care încă nu aurenunţat totuşi la avioanele private preferă să-şi împartă avionulcu persoane necunoscute pentru a reduce costurile. Unii sar chiarpeste mesele de la bord, în condiţiile în care o masă pentru patrupersoane costă cel puţin 1.000 $, scrie The Wall StreetJournal.

"Îmi spun «ne aducem singuri prânzul». Nu au renunţat la lux,însă vor să primească tot ce e mai bun pentru banii pe care îicheltuie", a declarat Ricky Sitomer, directorul companiei detransport aerian privat Blue Star Jets.

Austeritatea este relativă

Austeritatea este un concept relativ pe Wall Street, undeprimele acordate la final de an au în coadă şase zerouri, iarzborurile private sunt considerate o nevoie de bază. Cu toateacestea, în 2010, când primele au scăzut semnificativ din cauzadeclinului economic, bancherii de pe Wall Street sunt mult maiprudenţi când vine vorba de cumpărăturile de sezon. Se pare căobiceiul de a-şi lua pachetul pentru masa de prânz la bordul unuiavion Gulfstream este doar începutul.

Decembrie este de obicei luna în care bancherii se îngrămădescîn showroomuri şi magazine pentru a face ultimele achiziţiiextravagante din anul respectiv. Bijutierii, dealerii de maşini şiagenţiile de turim care activează pe piaţă ca brokeri pentruînchirierea iahturilor de lux se plâng însă că bancherii nu prea seînghesuie la cumpărături sezonul acesta.

"Nu i-am văzut încă intrând în magazinele noastre", spune JeffDrajin aruncând o privire către showroomul pustiu de la ManhattanMotorcars. Dealer de maşini luxoase precum Lamborghini, Bentley şiLotus, el mai spune că în zilele bune din 2007 şi chiar din anul2009 bancherii de pe Wall Street veneau în număr mare. "Anul acestaeste diferit, este mult mai liniştit."

În timp ce salariile din anumite sectoare, printre care retailbanking, fonduri de hedging şi private equity, cresc, la marilebănci de pe Wall Street bonusurile sunt aşteptate să înregistrezescăderi de două cifre, conform unor analişti şi consultanţifinanciari.

Primele acordate pe Wall Street vor scădea anul acesta între 22%şi 28%, potrivit companiei de cercetare şi consultanţă OptionsGroup. Acest declin, înregistrat după ce anul trecut bonusurileimense ale bancherilor au fost extrem de criticate, scoate laiveală gradul mare de incertitudine de pe Wall Street.

Bonusuri mai mici

Bancheri de la Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup, Bank ofAmerica şi JP Morgan Chase au declarat că se aşteaptă ca anulacesta fondul de prime să scadă cu 10% până la 25%, iar în cazulunor divizii acesta ar putea să scadă cu până la 50%.

Cu toate acestea, valorile exacte ale primelor vor rămânenecunoscute în următoarele 1-2 luni, din moment ce băncile oferăbonusurile de abia la început de an. Mai mulţi bancheri care cunoscvaloarea fondului de prime de anul acesta au spus însă cămajoritatea angajaţilor vor fi dezamăgiţi.

Bancherii vor primi mai puţini bani cash, în mare parte dincauza restructurării modalităţilor de plată a bonusurilor. În plus,băncile au fost nevoite să adopte un set de măsuri carecondiţionează valorile primelor de performanţele economice petermen lung şi nu de câştigurile pe termen scurt. Astfel, uniiangajaţi, care sunt obişnuiţi să primească cel mult 50% din totalulprimei în bani lichizi, va trebui să se mulţumească anul acesta cudoar 20%, iar restul să-i primească în acţiuni.

Wall Street nu este însă atât de afectată precum pare la primavedere. Potrivit rezultatelor unui studiu al The Wall StreetJournal, primele treizeci de firme de pe Wall Street vor împărţianul acesta bonusuri de 140 de miliarde de dolari. În primele nouăluni, gigantul Goldman Sachs a pus deoparte 13 mld. dolari pentruprime, ceea ce înseamnă o scădere cu 20% faţă de anul trecut, darşi cel puţin 367.000 de dolari/ angajat.

"Să fim sinceri, în ciuda crizei financiare, 2010 tot este un anfoarte bun", a declarat Michael Karp, director Options Group."Oamenii au fost extrem de modeşti. Nu-i văd renunţând laobiceiurile exuberante sau la petrecerile lor pretenţioase."

Jonathan Beckett, CEO la Burgess, o companie care închiriazăiahturi de lux, a spus că cererile pentru închirieri în InsuleleCaraibe au fost iarna aceasta destul de scăzute, în mare parte dincauza situaţiei de pe Wall Street.

În anii anteriori, iahturile erau închiriate cu multe luni înavans pentru prima săptămână de după Crăciun. Anul acesta, înschimb, au rămas disponibile un număr mare de bărci neînchiriate.Preţurile de închiriere sunt de obicei între 250.000 de dolari şiun milion de dolari pe săptămână (mâncarea, băuturile şicombustibilul nu sunt incluse).

Bancherii care încă îşi mai permit să închirieze iahturi leînchiriază cu discount, întrucât unele au preţuri reduse cu până la20% sau chiar mai mult, iar alţii îşi rezervă călătorii mai scurteşi mai ieftine.

Accesoriile de lux nu mai sunt nici ele la fel de accesibilepentru bancherii de pe Wall Street. Oficialii Wempe, un magazin delux de bijuterii şi ceasuri din centrul Manhattan-ului, a spus căafacerile sunt în creştere, dar nu datorită oamenilor de afaceri depe Wall Street, ci datorită oamenilor de afaceri înstăriţi dinBrazilia şi China. "Cheltuielile oamenilor de afaceri de pe WallStreet s-au diminuat semnificativ. Aceştia au alte preocupărimomentan, asigurarea unui acoperiş deasupra capului sau şcolileprivate fiind unele dintre acestea", au spus ei.

Totuşi, bancherii continuă să îşi cheltuiască bonusurile peimobiliare. Singura schimbare în acest caz este faptul că ei auacum o altă viziune când vine vorba de case de vacanţă, cumpărândmai degrabă proprietăţi de 560-740 de metri pătraţi, decât de 1.100de metri pătraţi în trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO