Business Internaţional

Pana la urma e definitiv: se vand active Iukos

13.10.2004, 00:00 18



Ministerul de Justitie al Rusiei a anuntat, marti, ca a decis sa vanda active ale companiei petroliere Iukos, printre care s-ar putea numara si o parte din cea mai mare unitate de productie, Iugansk, pentru a recupera impozite neincasate de peste sapte miliarde dolari.



"Intrucat evaluarea Iugansk s-a incheiat, dar Iukos intarzie, in mod nejustificat, sa-si plateasca datoriile catre stat, am decis sa vindem active ale companiei prin Fondul de Proprietate al Rusiei", se arata in comunicatul ministerului.



Principalele active vizate sunt cele ale diviziei petroliere siberiene Iugansk, care extrage 1,7 milioane barili de petrol pe zi, adica 60% din totalul productiei Iukos.



Conform agentiei Itar-Tass, banca de investitii Dresdner Kleinwort Wasserstein a evaluat Iugansk la 10,4 miliarde dolari, cu mult sub asteptarile analistilor, care plasau valoarea companiei la nivelul de 15-17 miliarde dolari.



O eventuala retragere a licentelor de productie ar putea reduce, insa, valoarea diviziei la doua miliarde dolari.



In urma anuntului ministerului, actiunile Iukos au scazut cu 6%.



Analistii au apreciat ca potentiali cumparatori ai unitatii Iukos sunt Gazprom - care a fuzionat recent cu Rosneft - si Surgutneftegaz, si ca autoritatile vor evita sa accepte vreo oferta din partea unei mari companii straine.



Pana acum, companiile TNK-BP si Sibneft au anuntat ca nu sunt interesate de achizitionarea Iugansk.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO