Business Internaţional

Otmar Issing, architect al euro şi al BCE: excluderea din zonei euro nu ar mai trebui să fie un tabu

Otmar Issing, architect al euro şi al BCE: excluderea...

Autor: Bogdan Cojocaru

28.12.2018, 17:39 861

În ajunul celei de-a 20-a aniversări a monedei euro, unul dintre arhitecţii ei spune că ieşirea din uniunea monetară nu mai poate reprezenta o idee tabu dacă un membru nu respectă regulile bugetare, scrie Bloomberg.

Otmar Issing, membru fondator al consiliului executiv al Băncii Centrale Europene şi fost economist-şef al instituţiei, a declarat pentru ziarul german Der Tagesspiegel că euro "nu poate supravieţui decât dacă toate ţările îşi respectă angajamentele".

"Până în prezent n-a existat nicio prevedere pentru ieşirea unei ţări din uniunea monetară - aderarea este considerată ireversibilă, eternă ca să spunem aşa", a spus Issing. "Dacă conflictele devin extreme datorită abaterilor unei ţări sau chiar a mai multor ţări, atunci problema retragerii nu mai poate fi tabu".

Issing a indicat Italia ca fiind o problemă specială, acuzând că "această ţară nu numai că îşi încalcă angajamentele pe care şi le-a asumat faţă de Comisia Europeană, dar şi încalcă deliberat regulile".

Italia a fost implicată în ultimele luni într-un conflict cu Comisia Europeană cu privire la proiectele sale de buget, însă executivul european a decis să nu lanseze o procedură disciplinară după ce guvernul populist de la Roma a promis să ţină în frâu cheltuielile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO