Business Internaţional

Osama bin Laden a fost ucis. Operaţiunea a fost autorizată de Barack Obama. Analiştii intuiesc o criză de succesiune la conducerea Al-Qaida

Osama ben Laden a fost ucis. Operaţiunea a fost autorizată de Barack Obama. Analiştii intuiesc o criză de succesiune la conducerea Al-Qaida
02.05.2011, 16:46 4652

UPDATE: Departamentul pentru Siguranţa internăa emis o avertizare pentru cetăţenii americani care călătoresc înafara ţării, în care îi sfătuieşte să evite zonele recunoscutedrept ostile faţă de statul nord-american. " Suntem siguri că vorurma ameninţări şi replici ale teroriştilor", a declarat un oficialal instituţiei pentru postul de televiziune CNN.

"Având în vedere gradul ridicat de nesiguranţă şi volatilitateale situaţiei actuale, cetăţenii americani aflaţi în zone ostileţării noastre trebuie să evite să iasă din hotel sau să participela demonstraţii de stradă", se arată în nota Departamentului.

Reţeaua lui Osama ben Laden, deja slăbită şi fără control directasupra grupărilor care pretind că îi sunt asociate, va cunoaşte ocriză de succesiune odată cu moartea liderului său, apreciau lunianaliştii, citaţi de AFP.

Preşedintele american Barack Obama a anunţat că liderul reţeleiteroriste al-Qaida, Osama ben Laden, a fost ucis. Obama a precizat,într-o intervenţie transmisă în direct de televiziunile americane,că a autorizat o operaţiune împotriva liderului al-Qaida, în cursulcăreia nu au fost înregistrate victime în rândurile forţeloramericane, informează Mediafax.

"Astăzi, pot anunţa poporul american şi întreaga lume că StateleUnite au efectuat o operaţiune în urma căreia a fost ucis Osama benLaden, liderul al-Qaida", a afirmat Obama.

Preşedintele american a precizat că operaţiunea militarăamericană a avut loc în Pakistan.

Obama a afirmat că a fost informat, în august, că SUA au oposibilă pistă către ben Laden, constând în informaţii privind oposibilă ascunzătoare a acestuia, situată în Pakistan. Preşedinteleamerican a adăugat că, săptămâna trecută, a decis că informaţiilepermit declanşarea unei operaţiuni.

Conform unor surse citate de CNN care au dorit să îşi păstrezeanonimatul, liderul terorist a fost împuşcat în cap în timpulatacului american, a declarat o sursă din cadrul Congresuluiamerican.

Sursa nu a intrat în detalii privind uciderea altor persoane,afirmând doar că operaţiunea s-a desfăşurat cu atenţie pentru a seevita victimele în rândul femeilor şi copiilor.

Întrebată dacă există informaţii care să ateste că moartea luiben Laden ar putea conduce la atacuri plănuite dinainte, sursacitată a declarat că nu, dar a adăugat că există îngrijorăriprivind o posibilă răzbunare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO