Business Internaţional

Opinie: China nu ne va salva de această dată

Opinie: China nu ne va salva de această dată

Autor: Catalina Apostoiu

21.04.2020, 00:00 2354

Declinul economic suferit recent de China este extrem de periculos pentru restul Asiei, regiunea riscând să-şi piardă motorul de creştere, scrie Daniel Moss, editorialist al Bloomberg.

PIB-ul Chinei s-a contractat cu 6,8% în primul trimestru al acestui an faţă de perioada similară a anului trecut, cel mai slab din 1992 cel puţin.

Chiar şi înainte de acest rezultat, FMI-ul anticipa că Asia va înregistra creştere zero în acest an.

Acum, chiar şi acest scenariu pare optimist având în vedere rolul jucat de China în salvarea regiunii în timpul crizei asiatice din 1997-1998 şi Marii Recesiuni înregistrate un deceniu mai târziu.

Acum, Beijingul nu prea are apetit pentru stimulente masive.

Paşii fiscali făcuţi ca reacţie la pandemie reprezintă aproximativ 3% din PIB.

Iar, deşi banca centrală a ţării continuă să împingă costurile de finanţare în jos, acţiunile sale par nesemnificative comparativ cu acţiunile altor bănci centrale.

Cum se explică această reticenţă? Cheltuielile Chinei au fost uriaşe după criza financiară mondială, drept rezultat datoria totală/PIB crescând la aproximativ 300% în 2018 faţă de 173% în 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO