Business Internaţional

OMV duce asaltul asupra MOL pe noi fronturi

OMV duce asaltul asupra MOL pe noi fronturi

Wolfgang Ruttenstorfer, CEO al OMV: "Nu suntem multumiti de reactia board-ului MOL. Vrem sa aratam ca angajamentul nostru nu s-a schimbat si vom merge mai departe."

05.12.2007, 18:56 13

Cea mai mare companie petroliera din Europa Centrala, OMV, va da in judecata compania ungara MOL pentru a o obliga sa elimine restrictiile privitoare la drepturile de vot, restrictii care stau in calea preluarii acesteia de catre OMV, scrie Bloomberg.
OMV isi va duce rivala ungara in instanta dupa ce managementul acesteia nu a propus masuri de eliminare a unei limite de 10% legate de drepturile de vot din statutul companiei, conform directorului executiv al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.
OMV este cel mai mare actionar al MOL, compania austriaca depunand o oferta de achizitionare a restului de 80% din actiunile companiei.
"Nu suntem multumiti de reactia board-ului MOL", a declarat Ruttenstorfer si "vrem sa aratam ca angajamentul nostru nu s-a schimbat si vom merge mai departe".
OMV sustine ca limita de 10% contravine legislatiei ungare, a mai declarat Ruttenstorfer. Comisia Europeana a initiat o procedura similara prin care doreste sa determine daca limita legata de drepturile de vot nu contravine reglementarilor UE menite sa faciliteze investitiile realizate peste hotare in interiorul UE.
"Initierea unei actiuni in instanta ar trebui sa confirme faptul ca implicarea companiei austriece este una pe termen lung", a declarat Bram Buring, analist in cadrul firmei Wood & Co.
Oficialii OMV s-au intalnit cu actionarii MOL din intreaga lume pentru a-i convinge de logica fuziunii. OMV a aratat ca in urma aliantei ar rezulta reduceri de costuri in valoare de 400 de mil. euro pe an, tranzactia urmand sa permita celor doua companii sa concureze pentru proiecte mai mari din intreaga lume.
Managementul MOL a declarat in schimb ca tranzactia ar reduce din valoarea companiei ungare din cauza vanzarilor de active care ar fi necesare pentru ca eventualele temeri privitoare la crearea unui monopol pe anumite piete sa fie eliminate, iar tranzactia sa primeasca avizul Comisiei Europene.
Actiunile MOL au avansat cu 3,1%, pana la 25.550 de forinti (100,8 euro), pe bursa din Budapesta, in timp ce actiunile companiei austriece au scazut cu 0,5%, pana la 49,34 euro, pe bursa din Viena.
OMV, care si-a dublat participatia in cadrul MOL pana la circa 20% din mai, a lansat o oferta in valoare de 16,3 mld. dolari (11,2 mld. euro) pentru compania ungara in luna septembrie. MOL, cat si guvernul ungar au caracterizat oferta drept una ostila. Compania ungara detine acum aproximativ 40% din propriile actiuni pentru a se proteja in fata unei eventuale preluari.
OMV este pregatita sa-si exercite dreptul de a cere managementului MOL organizarea unei adunari extraordinare a actionarilor, a declarat CEO-ul companiei austriece, fara a preciza momentul care ar fi ales pentru organizarea acesteia.
In luna octombrie, oficialii UE au amenintat cu initierea unei actiuni in instanta impotriva Ungariei in legatura cu o lege care ar putea ajuta guvernul acestei tari sa protejeze MOL impotriva unei preluari.
Actiunile MOL au inregistrat cea mai drastica scadere din 2006 saptamana trecuta, pe fondul speculatiilor legate de posibilitatea ca aceasta sa plateasca prea mult pentru achizitionarea companiei britanice Premier Oil. MOL a cumparat compania Italiana Energia e Servizi in noiembrie.
"OMV nu este convinsa de logica strategica a tranzactiilor anuntate recent de MOL", au declarat sefii OMV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO