Business Internaţional

OMC incearca sa aduca pacea in cazul Budweiser

28.03.2005, 00:00 20

Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) a luat o decizie in privinta marcilor inregistrate care contin in denumire nume de locatii geografice, anunta The Prague Post.


Hotararea, primita cu satisfactie de producatorul american de bere Anheuser-Busch, modifica o lege a Uniunii Europene ce s-a dovedit inechitabila fata de tarile din afara ei. Vechiul sistem prevedea ca numai producatorii originari dintr-o anumita locatie au dreptul exclusiv de a-i folosi numele.


OMC  va introduce un proces de inregistrare mult mai usor. Un alt aspect hotarat este ca UE poate proteja doar un nume inregistrat, nu si traducerile sale in alte limbi.


"Decizia OMC pune capat eforturilor companiei Budejovicky Budvar de a se bizui pe inregistrarile facute pentru a-si justifica utilizarea numelui Budweiser", a spus Stephen Borrows, presedintele de la Anheuser-Busch.


Budvar sustine ca numele Budweiser provine de la orasul Budweis, locul unde a fost produsa aceasta bere pentru prima data. Totusi, unii analisti considera ca Anheuser s-a angajat prematur in marea cursa a marcilor inregistrate de bere.


Budvar a reactionat dur, acuzand producatorul american de bere ca "foloseste sintagme fara valoare pentru a-si masca intentia initiala a atacului" impotriva legilor UE, a afirmat Helena Lajtnarova, avocata Budvar. Acea intentie era de a valida vechile inregistrari de nume, care copiaza in mod ilegal locatii geografice, a explicat Lajtnarova.


Anheuser-Busch, care se afla de cateva zeci de ani intr-un razboi al marcilor inregistrate cu Budvar, pretinde ca numele "Budweiser" a fost inventat de fondatorul companiei si nu are nimic de-a face cu traducerea din limba germana a numelui ceh Budejovice.


Martin Tlapa, ministrul delegat al industriei si comertului, a declarat ca folosirea marcii inregistrate in Cehia nu va fi afectata de decizia OMC. "Ministerul Industriei si Comertului analizeaza cu atentie rezultatul disputei si va pregati un plan de negociere cu oficialii UE", a adaugat Tlapa.


Decizia OMC permite companiilor sa previna abuzul ce se comite prin traducerea numelui lor in alte limbi, opineaza Lukas Lorenc, avocat la o firma ceha.


"Budvar se poate adresa justitiei pentru a opri Anheuser-Busch de la folosirea numelui Budweiser pe teritoriul UE, insa numai Curtea Europeana de Justitie poate decide daca o astfel de cerere are o baza legala", a mai spus Lorenc. Directorul de la Budvar, Jiri Bocek, a anuntat faptul ca situatia va fi cercetata de companie, care isi va pleda cauza in fata autoritatilor cehe. Cazul va fi apoi transmis la Comisia Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO