Business Internaţional

OMC: Inca un pas spre reducerea taxelor vamale si a subventiilor agricole

02.08.2004, 00:00 26



Negociatorii Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) au ajuns la un acord asupra planului de reducere a subventiilor pentru agricultori si a taxelor asupra bunurilor manufacturate, informeaza Bloomberg. Masura reprezinta un pas inainte spre un pact intre 147 de tari membre, care ar putea aduce 500 de miliarde de dolari in contul economiei globale, conform Bancii Mondiale.



Se parea ca finalizarea acordului nu mai era posibila, dupa esecul negocierilor din Cancun, Mexic, in luna septembrie a anului trecut.



Reprezentantii statelor membre ale OMC au depasit insa diferentele dintre tarile bogate si cele sarace la capitolul agricultura si au in vedere o intelegere finala prin care exportatorii vor dispune de mai multe piete de vanzare.



"Desi nu este atat de cuprinzator precum l-ar fi dorit unele tari, acordul reprezinta cel mai semnificativ progres asupra celui mai dificil capitol tratat de organizatie." a declarat Judith Lee, avocat international la Gibson Dun & Crutcher LLP din Washington.



Banca Mondiala estimeaza ca 140 de milioane de oameni vor fi depasi pragul saraciei iar 350 de miliarde de dolari pe an vor fi adaugati in conturile tarilor in curs de dezvoltare, pana in 2015, in urma unui acord extins.



Atingerea unui astfel de obiectiv ar putea fi infranata de alegerile din SUA si de schimbarea administratiei Uniunii Europene.





Principalii negociatori



Cele trei figuri principale ale negocierilor - Supachai Panitchpakdi, director general al OMC, Pascal Lamy, comisarul UE pentru Comert si Robert Zoellick reprezentantul pentru comert al SUA - si-ar putea inchia mandatul pana la finalizarea negocierilor. Mandatul lui Lamy se termina in noiembrie iar cel al lui Supachai in septembrie. Zoellick isi va pierde postul in cazul insuccesului in alegeri al presedintelui Bush.



Negociatorii mai au multe de facut pana la incheierea unui acord final, Lamy declarand ca "s-a parcurs 50% din drum".



Ministrul indian al comertului este de parere ca OMC isi va putea atinge tinta pana in 2006 numai daca "lucrurile se vor misca in ritmul rapid al ultimelor sase luni".



Dupa semnarea acordului Supachai a declarat jurnalistilor ca membrii OMC au fost indemnati "sa faca tot posibilul pentru ca acordul final sa poata fi incheiat in viitorul apropiat", fara a oferi insa detalii suplimentare.





Protectionism



Tarile industrializate printre care SUA membrii UE si Japonia, au acceptat relaxarea protectionismului pentru fermieri in schimbul majorarii oportunitatilor de vanzare pentru produse precum calculatoare sau automobile. Agricultura s-a aflat in centrul atentiei deoarece aproape trei sferturi din saracii lumii traiesc in regiuni rurale si isi castiga existenta din munca in acest sector, conform datelor Bancii Mondiale.



Cele 184 de miliarde de dolari in subventii si alte forme de ajutor pe care SUA, UE si Japonia le acorda in fiecare an pentru protejarea sectoarelor bumbacului, orezului, zaharului, graului si produselor din carne si lapte au reprezentat principalul obstacol in calea incheierii unui acor extins pentru inlaturarea barierelor comerciale. In tarile membre ale Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare ajutoarele totalizeaza 330 de miliarde de dolari pe an, din care 250 de miliarde sunt destinate fermierilor.



Guvernele au cazut de acord in stabilirea unei date pentru inlaturarea subventiilor la exporturi de produse agricole, aceste ajutoare dezechilibrand preturile mondiale. Intelegerea prevede o reducere imediata a subventiilor dupa intrarea in vigoare a acordului si inlaturarea programelor americane de credit pe termen scurt pentru exportul de marfuri.



"Subventiile pentru export reprezinta cea mai puternica arma din arsenalul protectionismului.", afirma un reprezentant al Fonterra Cooperative Group Ltd., cel mai mare exportator de lactate.



Dupa un an de presiuni exercitate de producatorii africani de bumbac, SUA a acceptat sa reduca din ajutoarele de peste 3 miliarde de dolari acordate fermierilor americani din domeniu. OMC a decis luna trecuta ca ajutorul acordat sectorului american de bumbac este ilegal, in urma unei plangeri din partea Braziliei.



Dupa Acordul General pentru Tarife si Comert, semnat in aprilie 1994, incercarile de a incepe o noua runda de negocieri au esuat in decembrie 1999, in Seattle. Atunci, ministrii din tari in curs de dezvoltare precum Columbia si Venezuela au fost exclusi din etapa finala.



Negocierile din Cancun ajunsesera acum 10 luni la un punct mort, dupa ce 20 de tari precum China, Nigeria si Brazilia au declarat ca nu vor reduce taxele asupra bunurilor importate pana cand SUA, UE si Japonia nu vor renunta la subventiile acordate fermelor.



"Au trecut numai 10 luni de la Cancun, dar ne-am revenit." "Astazi, multilateralismul a realizat un triumf minor. Victoria finala va fi in ziua incheierii cu succes a agendei de dezvoltare de la Doha". Doha, Qatar, este locul in care s-a desfasurat a IV-a Conferinta Ministeriala a Organizatiei Mondiale a Comertului, in noiembrie 2001.
dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO